Ce trebuie să faci zilnic dacă vrei să îți prelungești viaţa cu 15 ani. Sfatul specialiștilor: "Este un secret al longevităţii"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.03.2024 la 11:52
Actualizat pe 27.03.2024 la 11:52
Mulți oameni cred că speranța de viață este determinată în mare măsură de genetică. Cu toate acestea, genele joacă un rol mult mai mic decât se credea inițial. Se pare că factorii de mediu, cum ar fi dieta și stilul de viață, sunt esențiali. Ce trebuie să faci zilnic dacă vrei să îți prelungești viaţa cu 15 ani. Sfatul specialiștilor.
- Ce să faci dacă vrei să trăiești mai mult
- Obiceiul pe care să îl respecți zilnic
Nu mai e un secret pentru nimeni fapul că o dietă nutritivă și exercițiile fizice regulate îți pot crește speranța de viață și că alți factori, cum ar fi mâncatul în exces și consumul de alcool mai mult decât e necesar îți pot crește riscul de a suferi de anumite boli.
Specialiștii spun că persoanele care adoptă obiceiuri sănătoase la vârsta adultă pot adăuga mai mult de un deceniu la viața lor, potrivit unui studiu important privind impactul comportamentului asupra duratei de viață.
Ce să faci dacă vrei să trăiești mai mult
Există voci care spun că, dacă vrei să trăiești mai mult, trebuie să nu fumezi, să ai un indice de masă corporală cuprins între 18,5 și 25, să faci cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi, să nu bei mai mult de un pahar de vin de 150 ml pe zi pentru femei sau două pentru bărbați și să ai o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale și săracă în carne roșie, grăsimi saturate și zahăr.
Medicul Mihaela Marinescu a vorbit, recent, despre secretele longevităţii. Specialistul a spus, de asemenea, și cât de importantă este alimentaţia în viaţa noastră.
Mănâncă mai multe nuci dacă vrei să îți prelungești viața
Nucile sunt bogate în proteine, fibre, antioxidanți și compuși vegetali benefici. În plus, sunt o sursă excelentă de mai multe vitamine și minerale, cum ar fi cuprul, magneziul, potasiul, acidul folic, niacina și vitaminele B6 și E.
Mai multe studii arată că fructele cu coajă lemnoasă au efecte benefice asupra bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a inflamației, a diabetului, a sindromului metabolic, a nivelului de grăsime din burtă și chiar a unor forme de cancer.
Un studiu a constatat că persoanele care au consumat cel puțin 3 porții de nuci pe săptămână au avut un risc cu 39% mai mic de deces prematur, scrie healthline.com.
Citește și: Secretele medicului japonez pentru o viață îndelungată. A trăit 105 ani: ”Stabilim...”