Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești astăzi, de Acoperământul Maicii Domnului. Se spune că este făcătoare de minuni
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.10.2023 la 08:45
Actualizat pe 01.10.2023 la 08:45
Astăzi, 1 octombrie 2023, este prăznuită în calendarul creștin ortodox sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. De această sărbătoare cu cruce roșie sunt legate multe rugăciuni puternice, dar și tradiții și superstiții populare.
- Sărbătoarea de Acoperământul Maicii Domnului sau Pocroave are o mare însemnătate
- Se referă la bunătatea și la puterea Sfintei Fecioare
- „Pocroavele“ este denumirea populară a acestei sărbători cu cruce roșie
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului are puternice semnificații pentru credincioși. Se spune că rugăciunile rostite în această zi de sărbătoare cu cruce roșie sunt făcătoare de minuni. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătorită cu mare cinste de creştinii ortodocşi, mai ales că aceasta aduce aminte de minunea sărârşită în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.
Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești astăzi, de Acoperământul Maicii Domnului
De sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, pe 1 octombrie, credincioșii pot rosti cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni.
"Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.
Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"
Tradiții de Acoperământul Maicii Domnului
De Acoperământul Maicii Domnului sunt legate multe tradiții și superstiții. În rândurile de mai jos vei descoperi câteva tradiții ale acestei zi de sărbătoare cu cruce roșie.
- În unele zone se zice că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită;
- Gospodinele îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci;
- În unele sate, de Pocroave, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
- De Pocroave credincioşii ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări
Citește și: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 1 octombrie. Ce semnificație are