Ceaiul de gălbenele - beneficii și contraindicații. Este recomandat pentru tratarea multor afecțiuni
Publicat pe 02.03.2022 la 19:23 Actualizat pe 02.03.2022 la 19:23
Ceaiul de gălbenele reprezintă un remediu naturist superior. Efectele lui pozitive asupra organismului sunt numeroase, iar consumul este recomadat aproape tuturor, cu anumite excepții. Iată ce beneficii și ce contraindicații are consumul de ceai de gălbenele!
- Ceaiul de gălbenele - un remediu naturist cu multe beneficii.
- Ce contrindicații are
Sistemul digestiv, cel cardiovascular și mai multe organe pot fi ajutate să funcționeze mai bine cu ajutorul ceaiului de gălbenele. Beneficiile pe care le aduce sunt nenumărate. Este recomandat chiar și în curele de slăbire. Totuși, ai grijă la contraindicații!
Cum se prepară corect ceaiul de gălbenele
Se adauga 200-300 ml de apa clocotită peste doua lingurițe de floare uscată (sau 1-2 pliculete) si se lasă la infuzat între 5 si 10 minute. Se poate indulci cu o lngurita de miere de albine si se servește căldut pentru uz intern. Pentru uz extern, ceaiul se lasa la racit si se aplica pe zonele cu probleme comprese.
Pentru o infuzie mai puternic concentrată, adaugați 4 linguri de flori de gălbenele la 250 ml apa. Beți cate 3 lingurițe de preparat pe zi.
Ce beneficii și contraindicații are ceaiul de gălbenele
Ceaiul de galbenele are capacitatea de a întări sistemul imunitar datorită betacarotenului, care ajuta organismsul să distrugă bacteriile și virusurile. Totuși, beneficiile lui nu se limitează la acest aspect.
Ceaiul de gălbenele dizolvă calculii biliari
Calculii biliari sunt depunerile solide de pe fiere care pot provoca disconfort și dureri greu de suportat. Florile de gălbenele sunt recunoscute pentru efectele de calmare, dar ceaiul de gălbenele este folosit din cele mai vechi timpuri și pentru a curăța și dizolva calculii biliari.
Ceaiul de gălbenele este un cicatrizant intern și combate durerile abdominale, crampe sau boli ale tractului digestiv, boli de ficat și dizolvă calculii biliari
Ceaiul de gălbenele pentru stomac
Un alt beneficiu al consumului de ceai de gălbenele este faptul că amelioreaza simptomele afecțiunilor gastrointestinale precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic. De asemenea, poate preveni arsurile stomacale survenite în urma unei mese bogate în grăsimi.
Pentru constipație
Foarte eficient este și împotriva constipației. Acest remediu naturist poate fi administrat oindiferent de vârstă și fărăă restricție de oră. Este recomandat să fie băut fierbinte, în combinație cu miere de albine, mai multa decât se folosește de obicei la o cană de ceai.
Pentru colesterol
Ceaiul de gălbenele ajută și persoanele predispuse la afecţiuni cardiovasculare. Colesterolul mărit favorizează apariția lor, iar acest remediu reușește să-l țină la valori normale.
Cine NU ar trebui să bea ceai de gălbenele
Consumul de ceai de galbenele este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează. De aseenea, nu este recomandat persoanelor care urmeaza un tratament pe baza de sedative, deoarece anumite substante pot amplifica efectul medicamentelor.
Totodată, pot exista reactii alergice sau dezechilibre hormonale, motiv pentru care este recomandat consultul medicului specialist inainte de a incepe administrarea.
Pentru ce mai este bun ceaiul de gălbenele
Totuși, beneficiile ceaiului de gălbenele depășesc numărul contraindicațiilor. Consumul acestui remediu regleaza ciclul menstrual și reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual. Sub forma de gargara, ceaiul de galbenele vindeca durerile de gat, amelioreaza aspectul gingiilor (previne sangerarile) si diminueaza simptomele gingivitei sau a altor afecțiuni ale cavității orale.
Ceaiul de gălbenele mai are și efecte de detoxifiere și este chiar indicat pentru curele de slăbire.
Cum se face cura cu ceai de gălbenele
Dacă începi o cură de slăbire cu ceai de gălbenele, poți consuma aproximativ un litru de ceai pe zi, timp de 2 săptămâni, cu pauza de o săptămână, după care se bea iarasi timp de alte 2 săptămâni.
Ceaiul se prepară din 6-7 lingurite de flori de gălbenele, la 1 litru de apă, care se fierbe aproape 4 minute. Se bea călduț, între mesele principale, pe parcursul întregii zile. Pentru efecte mai bune, e indicat să-l consumați după cel putin 2 ore de la masă.
Citește și: Ceaiul de păpădie - beneficii și contraindicații. De ce e bine să-l consumi în mod regulat