Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea. Așa vei avea multă energie
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 15.01.2025 la 19:41
Actualizat pe 15.01.2025 la 19:41
Milioane de cești de cafele sunt băute zilnic, fiind una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Multe persoane aleg să o folosească pentru o doză de energie, în funcție de momentul zilei. Specialiștii recomandă cele mei potrivite momente de consum, pentru a nu fi dăunătoare.
- Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea
- Așa vei avea multă energie
Consumul de cafea într-un moment bine ales maximizează beneficiile cofeinei și reduce riscul de a perturba somnul sau de a deveni dependent de această băutură pentru energie. Specialiștii au mai multe recomandări pentru acest obicei.
Când să bei cafeaua
După 9:30 - 10:00 dimineața
După trezire, nivelul de cortizol (hormonul stresului și energiei naturale) este deja ridicat. Consumul de cafea imediat după trezire poate fi mai puțin eficient și chiar poate crește toleranța la cofeină. Așteptând până după 9:30 – 10:00, cortizolul începe să scadă, iar cafeaua poate oferi un impuls mai eficient.
La mijlocul dimineții (10:00 - 12:00)
Este un moment ideal pentru a combate scăderea naturală de energie de la mijlocul dimineții și pentru a îmbunătăți concentrarea fără să afecteze nivelurile de energie naturale ale corpului.
După-amiaza devreme (13:00 - 14:30)
După prânz, energia tinde să scadă din cauza digestiei. O ceașcă de cafea poate ajuta la revitalizarea corpului și la creșterea productivității.
Înainte de un antrenament
Cu 30-60 de minute înainte de exerciții fizice, cafeaua poate îmbunătăți performanța fizică și mentală.
Cum să prepari o cafea delicioasă
Prepararea unei cafele delicioase implică mai mult decât simpla alegere a boabelor. Există mai multe sfaturi pe care să le respecți pentru o a prepara o băutură perfectă.
Optează pentru boabe proaspăt prăjite și evită cafeaua măcinată în prealabil, deoarece își pierde rapid aroma. Experimentează cu diferite tipuri de boabe (Arabica sau Robusta) și origini (Etiopia, Columbia, Brazilia) pentru a găsi profilul de aromă preferat.
Următorul pas este să macini cât mai corect cafeaua, în funcție de ustensila pe care o folosești, espressorul, filtru sau presa. Astfel se păstrează aroma intensă.
Folosește apă de calitate, trebuie să fie curată, fără mirosuri sau impurități. Temperatura 90-96°C este perfectă pentru extracție. Evită apa clocotită, care poate arde cafeaua.
Respectă proporțiile: Raport apă-cafea: De obicei, 1 lingură (aprox. 7-10 g) de cafea pentru fiecare 180 ml de apă. Ajustează după gust.
Controlează timpul de preparare care diferă în funcție de aparatul folosit.
Espressor: 25-30 secunde pentru un shot.
Presă franceză: 4 minute.
Metoda pour-over: 3-4 minute.