Cele 7 lucruri pe care copiii le moștenesc exclusiv de la tată. Bărbații sunt 100% responsabili pentru sexul bebelușilor
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.11.2023 la 20:27
Actualizat pe 27.11.2023 la 20:27
Cu toții moștenim gene de la părinții noștri, iar asta ne determină într-o măsură mai mare personalitatea. Deși genele de la tată sunt cele care determină dacă copilul ar fi fată sau băiat, rolul genelor sale nu se oprește aici. Cele 7 lucruri pe care copiii le moștenesc exclusiv de la tată.
- Tații sunt 100% responsabili pentru sexul nou-născuților lor
- Ce alte lucruri mai moștenesc copiii exclusiv de la tată
În timpul școlii, la ora de biologie, am învățat că moștenim 50% din ADN-ul nostru de la mamele noastre și 50% de la tații noștri. Potrivit specialiștilor însă, acest fapt biologic nu înseamnă că fiecare părinte transmite o cantitate egală de caracteristici fizice și caracteristici genetice copilului său. De fapt, copiii au șanse cu 60% mai mari să moștenească trăsături active de la tații lor.
Cele 7 lucruri pe care copiii le moștenesc exclusiv de la tată
1. Genul. Bărbații sunt 100% responsabili pentru sexul copiilor. Femelele au cromozomul XX și vor transmite un cromozom X copilului deoarece acesta este singurul tip pe care îl au. Dar bărbații au un cromozom X și un cromozom Y. În funcție de faptul că spermatozoidul poartă cromozomul X sau Y în timp ce fecundează ovulul, copilul ar fi o fată sau, respectiv, un băiat.
2. Probleme legate de inimă. Există o genă mortală care se transmite întotdeauna de la tată la fiu – cromozomul Y haplogrup I. Bărbații cu un cromozom Y din haplogrupul I au un risc cu 50% mai mare de boală coronariană decât alți bărbați. Potrivit cercetătorilor, acest risc este independent de factorii de risc precum hipertensiunea arterială, fumatul și colesterolul crescut.
3. Înălțimea. Este o dezbatere fără sfârșit dacă un copil a moștenit înălțimea mamei sale sau a tatălui. Mulți oameni presupun că este o medie a celor două. Peste 700 de variații genetice contribuie la înălțimea copilului. Deși este adevărat că înălțimea urmașilor este un rezultat al secvențelor de gene de la ambii părinți, în unele cazuri gena tatălui poate avea unele variații care pot avea un impact semnificativ asupra înălțimii copilului.
4. Probleme de sănătate mintală. Se știe că problemele de sănătate mintală apar în familie. Dar șansele ca cel mic să moștenească o tulburare mintală de la tatăl său cresc foarte mult odată cu vârsta tatălui. Să presupunem că cineva care este mai în vârstă decât cel mai mult în momentul în care a devenit tată suferă de o problemă de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia sau ADHD. ADN-ul lor s-ar fi mutat odată cu vârsta și, ca rezultat, sperma lor va purta acest ADN mutant cu aceste probleme criptate deja în el.
5. Probleme dentare. Potrivit specialiștilor, mărimea, forma și dimensiunea maxilarului dinților sunt toate genetice. Mai multe probleme dentare sunt ereditare și pun copiii la un risc mai mare de a dezvolta astfel de afecțiuni, dacă tatăl lor s-a confruntat cu ea. Acest lucru se datorează faptului că genele masculine sunt mult mai dominante și mai active decât cele feminine când vine vorba de dinți.
6. Culoarea ochilor. Se spune că e influențată de genele ambilor părinți culoarea ochilor, dar în cele mai multe cazuri, s-a constatat că tatăl este cel ale cărui gene au mai multă influență, scrie themindsjournal.com.
Problemele de infertilitate sunt moștenite tot de la tată
Un studiu publicat în revista Human Reproduction a arătat că tații transmit problemele lor de infertilitate fiilor lor.
Bărbații concepuți fără asistența tratamentelor de fertilitate au avut un număr mult mai mare de spermatozoizi, ceea ce indică faptul că infertilitatea la bărbați este o trăsătură moștenită, mai scrie sursa menționată anterior.