Cele mai bune tratamente naturiste pentru simptomele neplăcute de la menopauză
Publicat pe 30.11.2020 la 19:15 Actualizat pe 30.11.2020 la 19:15
După o anumită vârstă, orice femeie devine îngrijorată de sosirea menopauzei. Este un fenomen fiziologic natural, despre care se știe că vine la pachet cu o serie de simptome specifice, neplăcute, menite să opreasă, în timp, fluxul menstrual. Nu este însă motiv de îngrijorare, există tratamente care pot ajuta pe oricine să treacă, cu bine, prin această perioadă.
- Cele mai bune tratamente pentru menopauză.
- Ce ste de făcut pentru a combate simptomele neplăcute.
Menopauza este un fenomen fiziologic natural, ce reprezintă încetarea funcției ovarelor și se manifestă, în mod normal, între vârstele de 40 și 55 de ani. Se manifestă în trei etape și anume: premenopauza, menopauza propriu-zisă și postmenopauza. Simptomele pot fi chinuitoare, însă există mai multe variante de tratament cu care pot fi țunute sub control.
Care sunt principalele simptome care apar la menopauză
Modificarea menstrelor: În general, înainte de instalarea menopauzei, menstruația devine neregulată. Totodată, fluxul menstrual poate varia de la abundent la foarte scăzut.
Bufeurile: Valuri de căldură care pot apărea brusc, de mai multe ori pe oră sau pe parcursul unei zile, caracterizate de creșteri ale temperaturii corpului urmate de transpirații excesive în zona gâtului și a pieptului. Se pot asocia și cu creșteri de tensiune.
Transpirațiile nocturne: Multe femei, înainte de a intra la menopauză, experimentează transpirațiile nocturne abundente.
Tulburările de somn: Insomniile sau trezitul brusc din somn pot fi simptome ale instalării menopauzei.
Uscăciune vaginală: Menopauza se manifestă prin modificări la nivelul mucoaselor, iar din acest motiv se poate instala uscăciunea vaginală, însoțită de disconfort în timpul actului sexual, usturime la micțiune și chiar pierderi involuntare de urină.
Libido scăzut: Femeia se poate confrunta cu o lipsă a apetitului sexual în perioada menopauzei.
Creșterea tensiunii arteriale: Multe femei, odată cu instalarea menopauzei, pot deveni hipertensive.
Palpitații: Femeile la menopauză se pot confrunta cu bătăi neregulate ale inimii.
Schimbări de dispoziție: Simptome caracteristice menopauzei sunt și stările depresive, anxioase, atacurile de panică, crizele de plâns, scăderea stimei de sine, nervozitate și irascibilitate, dificultăți de memorare și concentrare și, în cazuri severe, chiar instalarea depresiei.
Dureri articulare: Redoarea articulară, durerile și disconfortul la nivelul articulațiilor pot fi manifestări care să însoțească menopauza.
Dureri de cap: Menopauza favorizează migrenele, amețelile și chiar stările de ușoară confuzie.
Modificări de țesut adipos: Menopauza este asociată cu creșterea în greutate, țesutul adipos fiind distribuit predominant abdominal.
Modificări la nivelul pielii, părului și unghiilor: Menopauza poate favoriza căderea părului, pierderea strălucirii sale, uscarea pielii și fragilitatea unghiilor.
Se asemenea, menopauza poate favoriza apariția osteoporozei și a bolilor cardiovasculare.
Sursă: catena.ro
Cele mai bune tratamente pentru simptomele de menopauză
Cel mai cunoscut tratament pentru dezechilibrele hormonale este terapia de substituție hormonală. Aceasta presupune administrarea de hormoni sexuali artificiali, estrogen și progesteron, iar efectele sunt remarcabile.
Riscul de reacții adverse este minim, iar terapia are rolul de a diminua și reduce simptomele menopauzei. Există însă și anumite contraindicații și anume, dacă femeia suferă de cancer la sân, cancer endometrial, endometrioză, are fibroamele uterine voluminoase, hemoragii genitale de origine necunoscută, afecţiuni hepatice, hipertensiune arterială ori accidente vasculare cerebrale.
Contează foarte mult ca femeile să aibă grijă să își mențină un aport de calciu și vitamina D crescut. Este combătută astfel degradarea osoasă și apariția osteoporozei.
Mișcarea zilnică, de minim 30 de minute este și ea esențială. Plimbarea sau mersul cu bicicleta vor preveni bolile cardiovasculare ori acumularea de kilograme nedorite.
Ceaiuri utile la menopauză
Ceaiurile sunt recomandate în tratamentul menopauzei atunci când vorbim de tulburări de somn ori schimbări de dispoziție. Cele cu efect calmant pot face minuni uneori. O stare de bine poate fi redată de un ceai de sunătoare, lavandă, valeriană, hamei, roiniță sau melatonină.
Alte tratamente pentru menopauză
Antioxidanți - combinație de seleniu, zinc, Omega 3, vitaminele A, C E sau resveratrol (un derivat din semințe și pielițe de struguri negri).
Aport susținut de calciu și vitamina D3 pentru prevenția apariția osteoporozei - dozele zilnice recomandate sunt de 1000 mg de calciu elementar și 800 UI de vitamina D3.
Stil de viață sănatos și tratamentul bolilor asociate.
Obezitatea reprezintă un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare și cancer. Prin urmare, se impune un regim echilibrat de 1400 calorii zilnic, sărac în lipide saturate, mediu în carbohidrați și bogat în grăsimi nesaturate, legume, fructe și lactate, reducerea aportului de sare si zahăr, renunțarea la fumat, exces de cafea și alcool, plus activitatea fizică constantă.
Tratament pentru bufeurile de la menopauză
HRT – combinația de estrogen natural și progestativ are beneficii certe asupra exteriorului corpului și organelor interne.
Bufeurile se ameliorează după terapia HRT, deci este o arma eficace de luat în seamă.
Desi este supusă controverselor, terapia hormonală de substituție– HRT - este indicată în primii 5-7 ani de la instalarea primelor semne ale menopauzei, în absența unor contraindicații majore.
Sursa: reginamaria.ro
CITEȘTE ȘI: Ce să faci când te doare măseaua foarte tare. Tratamente rapide