Cetatea Histria, cel mai vechi oraș pe care îl poți vizita în România. Biserica îngropată de pe vremea otomanilor și plaja sălbatică fac parte din atracțiile turistice ale zonei
Publicat pe 15.08.2022 la 09:01 Actualizat pe 15.08.2022 la 09:13
Cetatea Histria este un complex arheologic situat la 55 de kilometri distanță de orașul Constanța. Zona turistică poate fi vizitată într-o excursie de o zi, atunci când vrei să te relaxezi departe de aglomerația din stațiunile de la malul mării. Cetatea Histria este primul oraș de pe teritoriul României, care a deținut un port activ la Marea Neagră.
- Cetatea Histria deține 12 obiective turistice pe care le poți vizita în mai puțin de o zi
- Plajele sălbatice din zonă se află la 25 de kilometri de localitate
Ce poți vizita la Cetatea Histria
Cetatea Histria este primul oraș istoric de pe teritoriul României. Acesta a deținut un port activ la Marea Neagră, în golful marin care astăzi este lacul Sinoe.
Cetatea Histria deține 12 obiective turistice, care pot fi vizitate în mai putin de o zi. Poarta mare a cetății române târzii, piața mare a cetățîi târzii, edificiul comercial și două basilici civile, băile, basilica ”Pârvan”, basilica episcopală, cartierul rezidențial român târziu, zona sacră grecească cu templele lui Zeus și al Afroditei, incinta elenistică, basilica extra muros, băile române, poartă 1 a incintei române timpurii, sunt atracțiile zonei.
De asemenea, biserica îngropată din localitatea Iistria este un superb monument istoric pe care îl poți vizita.
Tot în aceeași zi poți da o fugă pe plaja din Vadu, care se află la 25 de kilometri de localitate. Sau poți să te relaxezi pe plaja Corbu, unde ai și mai multe cherhanale.
Iar dacă vrei o masă pescărească sau cu specific lipovenesc, cel mai apropiat loc unde poți face asta este Jurilovca, la 39 de kilometri distranță, pe care îi parcuri tot în aproximativ jumătate de oră.
Cetatea Histria, cel mai vechi oraș din România
Cetatea a fost în perioada arhaică una dintre cele mai puternice cetăți din zonă și un important centru comercial ce asigura legătura între lumea est-grecească și triburile din zonă.
Primele săpături ale arhelogice au adus descoperiri mari pentru România. Locuințe particulare, temple, basilici, porți, elemente de infrastructură, înscrisuri epigrafice, monede, podoabe, necropole, sunt o parte din descoperirile specialiștilor.
După ce cetatea a decăzut puternic și a fost distrusă, romanii au pus stăpânire pe zonă, după cucerirea locurilor. Cea mai gravă distrugere din istoria cetății s-a produs atunci când goții au învăluit zona în teroare.