Cinci motive pentru care să nu mai arunci zațul de cafea. Cum îl poți reutiliza
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.11.2023 la 20:24
Actualizat pe 01.11.2023 la 20:24
De cele mai multe ori, oamenii aruncă zațul de cafea, fără să știe că poate fi reutilizat în numeroase feluri, inclusiv ca îngrășământ pentru plante sau agenți de spălare și în produsele de îngrijire a pielii. În rândurile de mai jos vom bifa cinci motive pentru care să nu mai arunci zațul de cafea.
- Metode ingenioase de a reutiliza zațul de cafea
- Iată de ce nu ar trebui să îl mai arunci
Cafeaua este, după cum bine știm, o băutură populară consumată în întreaga lume. Deși nu multe persoane știu asta, zațul de cafea are multe utilizări practice în casă, grădină și chiar poate ajuta la îmbunătățirea rutinei de frumusețe. Iată câteva utilizări creative pentru zațul de cafea folosit.
Metode ingenioase de a reutiliza zațul de cafea
Dacă dorești să economisești bani și să reduci anumite achiziții neesențiale, s-ar putea să te întrebi dacă nu cumva poți scăpa cu prepararea cafelei de mai multe ori. Este un gând rezonabil, dar, din păcate, nu este recomandat. Odată ce folosești zațul de cafea, majoritatea uleiurilor și substanțelor chimice prezente au fost deja extrase și nu a mai rămas aproape nimic ce poate fi folosit pentru a face o ceașcă de cafea gustoasă.
Așadar, nu este recomandat să folosești zațul de cafea de mai multe ori, dar există câteva metode ingenioase de a-l reutiliza.
1. Poate fi folosit ca îngrășământ pentru plante, pentru că este un fertilizator excelent, mai ales pentru pomii fructiferi și flori: trandafiri, azalee, rododendroni, hortensii și camelii. De asemenea, dacă amesteci cafeaua fiartă cu semințele de morcov înainte de a le semăna, acestea vor avea frcute mai dulci și mai hrănitoare.
2. Poate fi folosit ca mască terapeutică, dacă îl amesteci cu ulei de măsline, vin sau ulei de ghimbir. Aplică apoi amestecul pe zonele problematice ale corpului și masează prin mișcări circulare cu o perie sau un burete. Repetă această procedură o dată sau de două ori pe săptămână.
3. Zațul de cafea întărește rădăcinile părului și stimulează creșterea părului. Ia puțină cafea măcinată și freac-o ușor pe pielea umezită cu apă. După 10-15 minute, masca poate fi spălată. În timp, părul va căpăta putere și nu va mai cădea.
4. Poate fi folosit pentru a da luciu mobilei. Acest lucru ar putea suna puțin nebunesc, dar un amestec de ulei de măsline și cafea măcinată ca da strălucire mobilierului tău.
Zațul de cafea poate fi folosit ca exfoliant pentru corp și față
O altă metodă ingenioasă de a folosi zațul de cafea este ca scrub natural. Amestecat cu puțin ulei de măsline, va hrăni și hidrata pielea. Uleiul va face consistența exfoliantului mai blândă și mai moale, fără a-i compromite proprietățile exfoliante.
De asemenea, exfoliantul de cafea este recomandat înainte de a merge la plajă sau la solar pentru că face ca bronzul să fie mai fin.