Cine a fost Sfantul Gheorghe, prăznuit de ortodocși în 23 aprilie 2024. Ce nume se sărbătoresc de Sf. Gheorghe
Publicat pe 19.04.2024 la 15:50 Actualizat pe 19.04.2024 la 15:50
Cu prilejul sărbătorii din 23 aprilie 2024, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe, o figură emblematică a creștinismului, ale cărui fapte eroice și credința neclintită îi marchează pe credincioșii din întreaga lume.
- Cine a fost Sfântul Gheorghe, prăznuit de ortodocși în 23 aprilie
- Ce nume se sărbătoresc
Cu fiecare an care trece, pe data de 23 aprilie, credincioșii ortodocși își reînnoiesc cinstirea pentru Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai respectați apărători ai credinței creștine.
Cine a fost Sfântul Gheorghe, prăznuit de ortodocși în 23 aprilie
Această zi este marcată cu cruce roșie în calendar și este prilej de sărbătoare și rugăciune în bisericile din întreaga lume.
Originar din Capadocia și crescut într-o familie de credincioși de origine greacă, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a devenit celebru pentru curajul și priceperea sa în luptă.
Încă de tânăr, el și-a dovedit vitejia, ajungând să conducă chiar garda împăratului în vremea domniei lui Dioclețian.
Dar Sfântul Gheorghe nu este celebru doar pentru realizările sale militare. El este și un simbol al credinței neclintite în Hristos, refuzând să renunțe la crezul său chiar și în fața torturilor și persecuțiilor împăratului.
Martiriul său în apărarea credinței creștine l-a consacrat ca unul dintre cei mai însemnați sfinți din istoria creștinismului.
Ce nume se sărbătoresc de Sf. Gheorghe
Astăzi, cu ocazia Sfântului Gheorghe, nu sunt sărbătoriți doar cei care poartă numele tradițional al Sfântului, ci și o varietate impresionantă de nume derivate sau inspirate din acesta.
De la Gelu la Gina, o mulțime de persoane își sărbătoresc onomastica în această zi. Printre aceste nume se regăsesc Geluța, Geluțu, Geo, George, Georgel, Georgeta, Georgi, Georgiana, Geta, Gheorghieș, Gheorghina, Gheorghița, Gherghina, Ghiorghe, Ghiorghița, Gica și Gina.
Tradiții de Sfântul Gheorghe
Una dintre practicile consacrate este împodobirea casei cu plante, gest ce simbolizează renașterea naturii și sosirea primăverii în toată splendoarea ei.
Însă, bogăția tradițiilor nu se oprește aici, ci se desfășoară și în ritualuri mai puțin cunoscute, dar la fel de încărcate de înțelesuri.
În ajunul sărbătorii, tinerii își îndreaptă pașii către o dumbravă, purtând cu ei o cofă plină cu apă nestricată.
La răsăritul soarelui, fiecare privire este îndreptată către apa limpede din cofă. Se spune că această acțiune simplă dezvăluie destinele tinerilor.
Dacă în vasul de apă se oglindesc fire de iarbă, se crede că acei tineri se vor uni în căsătorie cu aleși inimii lor.
Însă, dacă în loc de verdeață descoperă o floare uscată, vestea este una sumbră, semnalând că dragostea lor va întâmpina obstacole și întârzieri în anul ce vine.
Și există și acei tineri pentru care descoperirea pământului în apă este un simbol al destinului tragic, fiind considerat un semn al morții
Cea mai puternică rugăciune adresată Sfântului Gheorghe
Iată rugăciunea adresată Sfântului Gheorghe care este considerată drept cea mai puternică.
„Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești. Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfânte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Iartă-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.
Citește și: