Cu ce se curăță aurul. Îngrijirea corectă a bijuteriilor
Publicat pe 03.09.2021 la 15:54 Actualizat pe 03.09.2021 la 15:54
Bijuteriile necesită o atenție serioasă, mai ales dacă sunt din aur. Fiind un metal prețios, este și pretențios, de aceea este nevoie de soluții speciale și condiții de păstrare cât mai optime pentru ca aceste obiecte să reziste testului timpului și să nu își piardă din valoare.
- Cum se curăță bijuteriile din aur
- Obiectele prețioase și modul lor de păstrare
- Cum să le îngrijești fără să le deteriorezi
Bijuteriile sunt, în viața oamenilor, obiecte speciale. Unele dintre ele sunt confecționate cât să devină obiecte de artă, altele obțin valoare sentimentală în timp. Fie că este vorba despre aur, argint, inox sau alt metal, bijuteriile trebuie să aibă parte de un proces de curățare regulat, pentru ca forma și strălucirea să fie păstrate cât mai mult timp. Dintre acestea, poate cel mai pretențios metal este aurul. Iată câteva sfaturi pentru a-ți putea reîmprospăta bijuteria preferată din aur, chiar la tine acasă!
De ce bijuteriile din aur necesită curățare
Bijuteriile din aur sunt de departe mai valoroase decât cele din argint. De asemenea, acestea nu se pătează, însă ajung să își piardă strălucirea în timp din cauza prafului sau a obiceiului de a nu fi date jos în timpul dușului sau a activităților casnice care necesită apă, diverse soluții, sau sunt expuse murdăriei. Din cauza acestor factori este posibil să se depună chiar și calcar pe unele bijuterii.
Cu ce se curăță aurul - soluții făcute în casă
Pentru a nu te chinui să mergi la bijutier pentru a-ți igieniza bijuteriile, folosește în confortul propriei case soluții simple cu care vei obține rezultate optime. Poți folosi o soluție din apă călduță și săpun lichid, în care vei ține bijuteriile timp de 15-20 de minute. Ia o periuță moale, îndepărtează depunerile de pe obiectul prețios, însă fără să apeși foarte tare. Pentru a le usca, folosește o bucată de piele de căprioară, astfel le vei reda și luciul de odinioară.
Bjuteriile din aur pot fi curățate foarte eficient și cu ajutorul acoolului sau spirtului. Dacă nu ai aceste soluții, folosește amoniac, însă nu lăsa bijuteriile înmuiate în el, și nici nu îl folosi regulat, deoarece aurului se va putea înnegri. Alte substanțe aflate în gospodăria oricui sunt oțetul sau bicarbonatul.
Cu ce NU se curăță aurul. Substanțe care fac mai mult rău
Ca să evitați deteriorarea obiectului prețios, nu îl lăsați în amoniac mai mult de un minut. Nu folosiți amoniac pentru curățarea pietrelor prețioase, și nici o perie abrazivă, ci una cu perii moi. Pentru bijuteriile antice sau de familie, cu valoare sentimentală, apelați la un specialist.
Cu ce se curață bijuteriile din aur și pietre prețioase
În cazul bijuteriilor care sunt din aur dar au și peitre prețioase, trebuie să te asiguri că nu deteriorezi piatra. Acestea vor arăta ca noi dacă le lași la înmuiat într-o soluție de apă caldă cu săpun lichid sau detergent de vase. Se clătesc, apoi se șterg cu o cârpă moale, iar pietrele de tipul diamantelor, rubinelor sau cristalelor vor arăta ca noi.
Dacă aveți însă bijuterii cu pietre opace, ca turcoaz sau onix, nu le înmuiați în apă, deoarece ar putea să își piardă strălucirea. Ștergeți-le doar cu o cârpă umedă înmuiată în apă caldă.