Cu ce se oprește vinul din fermentație, de fapt. Trucul folosit de bunici la țară pentru a-i da aroma
Publicat pe 26.09.2023 la 15:29 Actualizat pe 26.09.2023 la 15:29
Vinul se numără printre băuturile preferate consumate de milioane de români, și nu numai. Această băutură a fost dintotdeauna considerată un adevărat simbol al rafinamentului, mai ales că este una dintre dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice. Ei bine, cât despre vin știm că mulți preferă să producă acasă această băutură, însă puțini sunt cei care știu cu ce se oprește vinul din fermentație. Iată care este secretul folosit de bunici la țară.
- Cu ce se oprește vinul din fermentație
- Trucul gospodarilor de la țară pentru o aromă intensă
În România există o veche tradiție a vinului. De-a lungul timpului, românii s-au ocupat cu viticultura, în timp ce toamna era sezonul perfect al culesului de vie pentru a face vin de casă. Și la această oră, în cele mai multe dintre zonele rurale, tradiția încă se mai păstrează, iar mulți gospodari pregătesc vinul acasă.
Cu ce se oprește vinul din fermentație
Cu toții știm că fermentarea reprezintă un factor destul de important în obținerea unei băuturi de calitate. Mai precis, aproximativ 70% din cantitatea totală de alcool dintr-o băutură se produce datorită fermentării. Totodată, timpul de fermentare este și el destul de important, iar asta pentru a conserva gustul și aroma vinului.
Adesea, specialiștii în vinuri știu să oprească fermentarea vinului de casă și folosesc diverse metode. Astfel că, pentru a obține o băutură alcoolică bună, trebuie să știți în ce etapă și cum să întrerupeți cu forță acest proces de fermentație.
Mai mult decât atât, de obicei, este nevoie de 15 până la 35 de zile pentru a obține un vin de calitate. În acest fel, în momentul vinul a atins nivelul de alcool dorit, trebuie oprit artificial din fermentație.
Metode pentru a opri fermentarea vinului
Adăugarea de alcool neutru. Ei bine, dacă luăm în considerare adăugarea de alcool neutru, aceasta poate fi o opțiune bună pentru a opri fermentația și pentru a crește nivelul de alcool al vinului produs. Așadar, cel mai important este să adăugați alcool cu atenție și să testați gustul și aroma vinului înainte de a mai pune.
Răcirea mustului. În schimb, răcirea mustuluio, reprezintă un proces care poate opri fermentația, iar asta pentru câ drojdiile nu mai sunt active la temperaturi scăzute. Adesea, această metodă se utilizează cu succes în cazul vinurilor rose și albe.
Adăugarea sulfatului de potasiu. Totuși, dacă folosim adăugarea sulfatului de potasiu, trebuie să știm că acesta reprezintă cel mai comun agent de oprire al fermentației.
Pasteurizare. Nu în ultimul rând, pasteurizarea, este un alt proces de oprire a fermentației vinului este pasteurizarea, adică tratarea termică a materialului vinic. În acest fel, la o temperatură de 50 ° C, drojdia moare și riscul reluării proceselor de fermentare este eliminat definitiv.