Cum îngrijim hainele de bebeluș? Sfaturi utile
Publicat pe 11.04.2019 la 12:47 Actualizat pe 11.04.2019 la 12:54
Sensibilitatea nou-născuţilor, nu numai la nivel imunitar, ci şi la nivel tegumentar (la nivelul pielii), îi predispune la diferite afecţiuni din cauza faptului că nu sunt complet dezvoltaţi cât să poată beneficia de un sistem de apărare fortificat. În consecință, este necesar să le asigurăm micuților o igienă riguroasă. Hainele și toate celelalte obiecte cu care bebelușii intră în contact trebuie să fie curățate și dezinfectate, pentru prevenirea alergiilor și a iritațiilor.
Sensibilitatea nou-născuţilor, nu numai la nivel imunitar, ci şi la nivel tegumentar (la nivelul pielii), îi predispune la diferite afecţiuni din cauza faptului că nu sunt complet dezvoltaţi cât să poată beneficia de un sistem de apărare fortificat. În consecință, este necesar să le asigurăm micuților o igienă riguroasă. Hainele și toate celelalte obiecte cu care bebelușii intră în contact trebuie să fie curățate și dezinfectate, pentru prevenirea alergiilor și a iritațiilor.
Aşadar, ce trebuie să faci, cu privire la vestimentaţia bebeluşului tău pentru a ține la distanță potențialele riscuri ce îi pot afecta starea de sănătate și aspectul pielii?
Pregătirea hainelor
- Hainele noi necesită spălare.
Da! Ai citit bine. Cu toate că abia ce au fost cumpărate din magazin, trebuie să ştii că şi ele aduc un anumit risc. Nu numai faptul că pot avea pe ele diferite substanţe din fabrică este un motiv pentru care trebuie spălate înainte de purtare; probabil că acestea au mai fost probate de zeci de copii, iar dacă nu au fost probate, cu siguranţă au fost atinse şi întoarse pe toate părţile pentru examinarea modelului, mărimii sau materialului.
Poţi face excepţie de la cele care nu iau contact direct cu pielea, cum ar fi gecile sau jachetele.
- Etichetele trebuie eliminate.
Înlătură etichetele de pe partea interioară a hăinuţelor, pentru a evita posibilitatea ca acestea să zgârie pielea micuţului, provocând iritaţii şi disconfort.
- Sortează şi spală hainele murdare separat!
Pregăteşte un coş de rufe special pentru bebeluşul tău şi nu le spăla împreună cu alte obiecte vestimentare ale celorlalţi membri ai familiei.
Alegerea produselor de curăţare potrivite
Multe dintre mame s-au confruntat cu probleme precum reacţii alergice, iritaţii sau chiar dermatite grave ale bebeluşilor, printre cauze regăsindu-se alimentaţia deficitară, produsele de îngrijire corporală nepotrivite, dar şi igiena incorectă a hăinuţelor sau a obiectelor cu care aceştia vin în contact.
Igiena incorectă nu se referă neapărat la igienă deficitară; Într-o mai mare măsură, această implică folosirea unor detergenţi inadecvaţi (precum cei folosiţi pentru spălatul propriilor haine). Se recomandă, deci, evitarea substanţelor ce au în compoziţia lor diferiţi compuşi toxici, alergeni, şi care lasă în urma lor (mai ales cei sub formă de pudră) reziduuri aparent inofensive, însă periculoase pentru cei mici, cu consecinţe dermatologice și respiratorii grave.
Produsele recomandate sunt cele speciale pentru bebeluşi, hipoalergenice şi fără parfumuri. Printre acestea se numără si detergenţii bio, cum ar fi detergenţii bio de la Obio, care au un conţinut ecologic controlat, reprezentat majoritar de uleiuri şi substanţe vegetale. Detergenții bio reprezintă o alternativă ce protejează sănătatea micuților.
Trebuie să ai grijă, de asemenea, la ce temperatură speli aceste haine. În general, există specificaţii pe etichete (aşa că ai grijă să le pastrezi undeva, în caz de le îndepărtezi), în funcţie de fiecare material. Dacă nu se impune o temperatură mai scăzută, recomandat ar fi să le speli începând de la 60 de grade Celsius (de preferat, 90 de grade Celsius), pentru a elimina prezenţa eventualelor bacterii. Dacă, totuşi, se specifică spălarea la temperaturi inferioare, este indicat să foloseşti periodic dezinfectanţi speciali pentru hăinuţele nou-născutului, care nu necesită apă fierbinte.
În cazul obiectelor vestimentare mai micuţe ca dimensiuni, te poţi folosi de spălatul manual, în scopul protejării acestora, sau le poţi introduce într-o plasă, şi abia apoi în maşina de spălat.
Scoaterea petelor
Unele pete pot da bătăi de cap, dar nu te grăbi să arunci hăinuţa în clor, deoarece există produse ce pot îndepărta chiar şi aceste pete, şi nici nu sunt iritante, printre care se regăsesc şi cele de la Obio, menţionate anterior. Dacă, totuşi, pata se încăpăţânează şi persistă, în ultimă instanţă, se poate aplica clor (cu grijă, doar pe pată), însă cu o ulterioară spălare normală şi o clătire cel puţin dublă.
Totuşi, unele pete pot fi îndepărtate dacă hainele sunt spălate imediat, şi, astfel, poţi evita munca sau produsele suplimentare. Altele, însă, sunt mai dificile şi nu dispar, chiar dacă alergi la chiuvetă pentru a le spăla.
În acest mod, urmând sfaturile şi recomandările privitoare la igiena vestimentară a bebeluşului, ocoleşti foarte uşor multe dintre potenţialele afecţiuni sau le combaţi, dacă deja există. Nu uita, însă, că toate acţiunile importante pe care le faci, în legătură cu menţinerea sănătăţii copilului, gestionarea unor situaţii dificile sau recuperarea după anumite afecţiuni, trebuie supravegheate si coordonate de către medicul de familie. Dar până să ajungi la complicaţii, pentru a le ţine departe, asigură-te că oferi o igienă corespunzătoare copilului tău.