Cum îți speli câinele în mod corect. Regulile pe care trebuie să le respecți
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.08.2022 la 15:29
Actualizat pe 10.08.2022 la 15:30
Pentru spălarea corectă a câinelui tău nu ai nevoie de tehnici speciale complicate, ci doar să respecți câteva reguli simple. Animalul tău de companie își va fi recunoscător, dacă ții cont de recomandările de mai jos.
- Reguli pentru spălarea corectă a câinilor
- Ce trebuie să faci ca patrupedul tău să iubească procesul
Cu doar câteva reguli simple, vei reuși să-ți speli câinele în mod corect de fiecare dată, iar procesul nu va mai fi neplăcut pentru patruped. Dacă vrei să te asiguri că animalul de companie este curat și fericit, respectă indicațiile date în articol!
Reguli care te ajută să îți speli câinele în mod corect
Cât de des trebuie să-ți speli câinele
Un prim pas pentru a-ți spăla corespunzător câinele este să te asiguri că nu o faci prea des sau prea rar. În cazul lor, glandele sudoripare ale au rolul de a le da acestuia mirosul specific, pentru a fi identificați de alți câini. De aceea, câinele nu trebuie să fie spălat din cauza transpirației, ci din cauza murdăriei.
Totodată, pielea animalelor secretă sebum care ajută la menținerea sănătății pielii și blănii. Acest sebum este îndepărtat la spălare, lăsând pielea expusă infecțiilor. Prin urmare, nu este bine să-ți speli câinele prea des.
Frecventa spălării se stabilește în funcție de rasă și lungimea blănii. Pentru câinii cu blană scurtă se recomandă o baie o dată la 6 luni, iar pentru cei cu blană lungă este de ajuns o baie o dată la 3 luni. Poate fi spălat mai des dacă are blana murdară.
Protejați urechile și ochii
Apa ajunsă în ochi sau urechi îi creează disconfort și chiar infecții cinelui, de aceea trebuie să fii foarte atent când îl speli, în special a clătire. Cel mai bine e să nu îl clătești pe cap sau pe față cu jet de apă, ci să folosești un prosop ud.
Cum trebuie să fie temperatura apei
La fel ca în cazul oamenilor, patrupedul va avea un șoc dacă apa este prea rece din prima. De asemenea, nu este bine ca apa să fie prea fierbinte, pentru că îi poate provoca răni sau traume. În cazul în care temperatura este nepotrivită, cățelul va deveni și mai necooperant.
Folosește șampon și balsam pentru câini
Chiar dacă ești tentat să-ți speli câinele cu șamponul și balsamul tău, nu face acest lucru. El are pielea mai sensibilă, iar produsele pentru oameni îi vor usca tegumentul.
Cel mai bine este să cumperi aceste produse din magazine de specialitate și să te consulți cu medicul veterinar, în cazul în care patrupedul suferă de afecțiuni ale pielii.
Nu uita să-l recompensezi
Un pas important, dacă vrei ca animăluțul tău să fie ascultător la spălările viitoare, este să-l lauzi și să-l recompensezi după baie. Încearcă să nu te enervezi în timp ce-l speli, chiar dacă te udă, pentru că el va simți acest lucru.
Usacare blănii e foarte importantă
La final, trebuie să-ți usuci cu grijă câinele și s-o faci până la capăt, mai ales în sezonul rece. Poți să folosești uscătorul tău de păr, dar dacă observi că patrupedul nu se simte bine în preajma aparatului, ususcă-l cu un prosop.