Cum pregătești cea mai bună cafea. Află secretele pas cu pas
Publicat pe 08.07.2020 la 13:28 Actualizat pe 08.07.2020 la 13:28
O zi frumoasă începe întotdeauna cu o cafea bună! Iată câteva secrete și rețete care îți vor face dimineața mai aromată:
- Cum să prepari cafeaua perfectă.
- Ce sortimente de cafea se pot îmbina cu laptele.
- Alegerea laptelui, o parte esențială a preparării cafelei.
Există numeroase sortimente și arome de cafea. În funcție de gusturi și preferințe, un prim pas în prepararea cafelei perfecte este:
1. Alege tipul potrivit de cafea:
Cafeaua și laptele se pot îmbina armonios, dar asta doar dacă alegi sortimentele potrivite. Trebuie știut faptul că nu toate cafelele vor avea un gust plăcut la final, dacă vor fi combinate cu lapte. Dacă sunteți iubitor al cafelei cu lapte, este important ca profilul aromatic să se armonizeze. De exemplu: o rețetă de cafea cu lapte reușită este aceea care are la bază cafea cu note de cereale.
2. Diferențe între cappuccino, cafea cu lapte și alte specialități:
Franța și Italia sunt țările care excelează la capitolul „cafea”. De aici și denumirile precum:café au lait, caffe latte, cappucino, macchiato. Site-ul doer.ro prezintă cele mai populare specialități de cafea cu lapte și modul în care le putem prepara:
Cafeaua cu lapte clasică (așa zisa café au lait, mai pretențios spus) este cea pe care o faci la cafetieră, la presa franceză, la ibric și în care pui un strop de lapte (după gust, eu pun cam 100-150 de mililitri de lapte la o cană de cafea) sau un strat de spumă de lapte deasupra ceștii.
Caffe latte, care nu trebuie confundat cu specialitatea de mai sus, cafeaua cu lapte simplă, se obține dintr-un espresso (o băutură foarte concentrată făcută din cafea măcinată trecută prin presiune la apă fierbinte într-un espressor) și lapte cald sau rece. Un latte echilibrat e format dintr-un shot de espresso și două de lapte, însă dozele diferă în funcție de preferințele fiecăruia (dacă vreau o cafea mai tare, care să-mi dea energie, reduc cantitatea de lapte).
Cappuccino este cel mai simplu de preparat și asta pentru că proporțiile sunt ușor de calculat: jumătate cantitate de espresso și jumătate cantitate de lapte. Amesteci cele două ingrediente, până când obții un amestec ciocolatiu, iar la final adaugi spumă de lapte deasupra.
Macchiato simplu e cel mai apropiat de espresso și asta pentru că are la bază un espresso deasupra căruia se pune puțină spumă de lapte.
Cortado este o altă specialitate de cafea cu lapte, o alternativă la cappuccino în Spania și Portugalia, doar că în acest caz raportul dintre lapte și cafea este jumătate-jumătate. Se pune mai întâi espresso-ul într-o ceașcă, iar apoi se toarnă și laptele fierbinte, astfel încât să se “taie” stratul de cafea.
3.Cum alegi laptele pentru cafea:
Dacă în loc de o cafea tare, preferați una care să conțină lapte, țineți cont și de tipul de lapte pe care îl folosiți:
Laptele degresat are o conținut redus de grăsime și este mai dulce decât alte tipuri de lapte. Când este supus acțiunii aburului, laptele degresat formează o spumă densă. Este alegerea ideală pentru cappuccino și latte-uri.
Laptele semi-degresat are o cantitate mai mare de grăsime și, implicit, un gust mai bogat. Este cel care asigură echilibrul între aroma și textura cafelei.
Laptele integral are, bineînțeles conținutul cel mai ridicat de grăsimi, iar astfel conferă cafelei o consistență bogată și cremoasă.
CITEȘTE ȘI: Câtă cafea se pune la 1 litru de apă