Cum să amenajezi casa pentru a-ți fi ușor să o păstrezi curată?
Publicat pe 21.08.2019 la 17:15 Actualizat pe 21.08.2019 la 17:15
Te pregătești să dai startul proiectului de reamenajare a locuinței tale? Ai descoperit deja stiluri de design interior care ți-au atras atenția? Atunci trebuie să acorzi atenție sporită și unui factor important, la care poate nu te-ai gândit: amenajarea casei astfel încât întreținerea acesteia să poată fi realizată mai ușor.
Te pregătești să dai startul proiectului de reamenajare a locuinței tale? Ai descoperit deja stiluri de design interior care ți-au atras atenția? Atunci trebuie să acorzi atenție sporită și unui factor important, la care poate nu te-ai gândit: amenajarea casei astfel încât întreținerea acesteia să poată fi realizată mai ușor.
Știm că aspectul estetic al materialelor de finisaj alese sau a pieselor de mobilier pe care le preferi este pe primul loc pe lista criteriilor de selecție. Cu toate acestea, este important să alegi și elemente pe care le vei putea curăța rapid și ușor. Din acest motiv, astăzi ți-am pregătit un ghid de amenajare practică a casei tale, pentru a-ți fi ușor să o păstrezi curată, timp îndelungat.
Amenajarea practică a bucătăriei
Bucătăria este unul dintre spațiile în care vei petrece cel mai mult timp, în special atunci când obișnuiești să gătești în mod frecvent. Din acest motiv, bucătăria este și locul căruia, de regulă, îi aloci cel mai mult timp pentru curățenie. Astfel, dacă reamenajezi acest spațiu, este recomandat să alegi piese de mobilier ușor de întreținut, în timp.
Iată câteva recomandări practice de care poți ține cont:
Amplasează chiuveta și mașina de spălat (dacă este cazul) în apropierea racordurilor de apă. Plasează utilitățile electrice aproape de prize, pentru a fi mai ușor de utilizat.
Nu supraîncărca bucătăria cu utilități de care nu ai nevoie. Acest lucru va presupune timp suplimentar acordat curățeniei, în fiecare zi sau săptămână. Alege-le pe cele care sunt cu adevărat necesare sau utile și îndreaptă-ți atenția către materiale rezistente, ușor de întreținut.
Alege materiale rezistente la zgârieturi în cazul tuturor utilităților, inclusiv a blatului de bucătărie. Acesta este cel mai utilizat în acest spațiu și nu trebuie să faci economii atunci când îl alegi.
Orientează-te către materiale dure, care rezistă bine în timp, precum granitul. Astfel, blatul va avea o durată de viață mare și va fi ușor de întreținut zilnic, întrucât nu necesită produse speciale de întreținere.
Cum să amenajezi baia pentru a fi ușor de întreținut
Baia este un alt spațiu care necesită, de regulă, atenție sporită, efort și timp suplimentar pentru curățenie. Cu toate acestea, dacă iei în calcul acest factor important, pe termen lung, poți alege elemente ușor de întreținut pentru baia ta.
Iată câteva recomandări practice în acest caz:
Optează pentru piese de mobilier înalte, cu spații de depozitare închise. Acestea te vor ajuta să folosești în mod convenabil spațiul disponibil, iar produsele de igienă personală nu vor fi la vedere. Astfel, îți va fi ușor să faci curățenie în baie, fără a reorganiza de fiecare dată toate accesoriile din acest spațiu.
Optează pentru piese de mobilier realizate din materiale de calitate superioară, rezistente la umezeală și care să asigure un stil de amenajare minimalist în baie.
În ceea ce privește materialele de finisaj potrivite în cazul unei băi practice și ușor de curățat, îți recomandăm să iei în calcul diversele modele de gresie de interior disponibile. Acestea sunt ușor de curățat, fără a necesita efort suplimentar sau produse speciale de întreținere.
În categoria accesoriilor practice, recomandate în cazul băii intră și covorașele antiderapante, întrucât acestea nu rețin umezeala.
Ce piese de mobilier să alegi pentru living
Sufrageria este spațiul în care tu și oaspeții tăi veți petrece timp, în fiecare zi. Din acest motiv, acesta este un loc în care trebuie să acorzi atenție sporită curățeniei. Dacă tocmai ai dat startul proiectului de reamenajare a acestui spațiu, ține cont și de factorul curățenie atunci când alegi piesele de mobilier potrivite.
Iată câteva recomandări practice în acest caz:
Canapeaua este elementul central al acestui spațiu. Împreună cu fotoliile și alte accesorii precum scaunele, aceasta asigură confortul oaspeților tăi.
Cu toate acestea, deși o canapea din materiale pretențioase precum pielea conferă un plus de eleganță spațiului, aceasta va fi mai puțin rezistentă în timp și greu de întreținut.
Din acest motiv, este recomandat să optezi pentru o canapea și fotolii confecționate din materiale textile, pe care le vei putea curăța cu ușurință.
Mobila din living este cea care atrage imediat atenția celor care pășesc în acest spațiu.
Știm că cea din MDF lucios are avantajul suprem al aspectului estetic deosebit, însă cea din lemn masiv va rezista mult mai bine în timp. Chiar dacă este mai costisitoare, aceasta are o durată de viață mai mare și nu necesită efort suplimentar sau produse speciale de întreținere.
Lemnul masiv este materialul potrivit și în cazul biroului din living sau a mesei din zona de dining. Acesta este rezistent la zgârieturi și se curăță rapid.
Prin urmare, chiar dacă aspectul estetic și confortul sunt primele criterii pe care le iei în calcul atunci când reamenajezi locuința, este indicat să te gândești și la timpul pe care îl vei aloca curățeniei. Mizează pe cel mai bun raport preț - calitate în cazul produselor achiziționate, întrucât acestea sunt investiții pe termen lung.