Cum să îi pregătești pe cei mici și pe cei mari pentru prima zi de școală
Publicat pe 13.06.2019 la 13:20 Actualizat pe 13.06.2019 la 13:24
Niciun nou an școlar nu este lipsit de nerăbdare, pregătiri, emoții și, bineînțeles, numeroase cumpărături necesare. Cei mai mulți dintre copii și părinți abia își încheie vacanța în septembrie, motiv pentru care lucrurile necesare pentru școală ajung să fie achiziționate pe ultima sută de metri. Ei bine, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, mai ales că nevoile și pretențiile copiilor au crescut considerabil.
Niciun nou an școlar nu este lipsit de nerăbdare, pregătiri, emoții și, bineînțeles, numeroase cumpărături necesare. Cei mai mulți dintre copii și părinți abia își încheie vacanța în septembrie, motiv pentru care lucrurile necesare pentru școală ajung să fie achiziționate pe ultima sută de metri. Ei bine, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, mai ales că nevoile și pretențiile copiilor au crescut considerabil.
Caietele, ghiozdanele, cărțile, stilourile și penarele reprezintă accesorii indispensabile care necesită organizare, timp și un buget generos. Știm cât de important este ca totul să fie pregătit pentru prima zi de școală și că aranjamentele cad în sarcina părinților, chiar dacă cei mari ar putea să își achiziționeze singuri rechizitele pentru noul an școlar.
Din acest motiv, suntem prevăzători și îți prezentăm câteva informații ce te vor ajuta să îți prioritizezi cheltuielile din timp, fără a uita vreun criteriu esențial de selecție.
Alegerea ghiozdanului potrivit pentru școlari
Deși educația în țara noastră este gratuită, părinții cheltuie foarte mulți bani pentru achiziționarea produselor școlare. Fără a lua în calcul hainele, articolele necesare pot ajunge să consume mai bine de 10% din veniturile părinților.
Unul dintre cele mai importante și mai costisitoare elemente necesare pentru școală este ghiozdanul. Atunci când alegi un astfel de produs, trebuie să ții cont în primul rând de sănătatea celui mic. Iată ce trebuie să știi în acest caz:
Dimensiunea rucsacului nu trebuie să depășească lungimea spatelui copilului și este necesar ca bretelele produsului ales să fie prevăzute cu un strat suficient de consistent de burete, pentru a diminua greutatea de la nivelul umerilor.
Asigură-te că ghiozdanul ales este realizat dintr-un material de calitate, impermeabil, compartimentat cu mai multe buzunare închise cu fermoar.
Potrivit specialiștilor, un astfel de produs nu trebuie să depășească 1 kg, pentru ca atunci când este încărcat, acesta să nu aibă mai mult de 10% din greutatea celui mic.
Atunci când alegi ghiozdanul pentru cel mic, ține cont și de aspectul dorit de copilul tău. O recomandare utilă ar fi să mergeți împreună la cumpărături pentru ca școlarul să decidă cum va arăta rucsacul său, iar părintele să țină cont de faptul că acesta trebuie să fie spațios, durabil și ergonomic.
Ce rechizite nu trebuie să lipsească din ghiozdan la gimnaziu?
Pentru a transforma învățatul într-un proces practic, elevii de gimnaziu au nevoie de o varietate de rechizite școlare. Am putea spune că etapa desenelor de pe penare sau ghiozdane a trecut, motiv pentru care am ajuns la un nivel de vârstă la care utilitatea și funcționalitatea accesoriilor contează cel mai mult.
Copiii de gimnaziu au și ei nevoie de un ghiozdan și de penar, dar acestea trebuie să fie ceva mai serioase, fără imprimeuri viu colorate, ci inteligent compartimentate. Instrumentele de scris se aleg în funcție de cât de bine se poate scrie cu acestea și de gradul de rezistență pe care îl asigură.
Putem include în categoria rechizitelor necesare la această vârstă elemente precum pixurile albastre și roșii, creioanele mecanice și creioanele grafit. Pe lângă acestea, la gimnaziu copiii au nevoie și de pastă corectoare, radieră, carioci, ascuțitoare, riglă, trusă de geometrie, caiete studențești și caiete mici de română și matematică, bloc de desen, acuarele, pensule, trusă de geometrie și folii de plastic.
În funcție de preferințe și necesități, lista de rechizite recomandate pentru gimnaziu ar putea include și coperți pentru cărți și caiete sau chiar stilouri, dacă școlarul utilizează astfel de instrumente zilnic.
Care sunt rechizitele necesare unui licean la începutul anului?
La vârsta adolescenței, lucrurile încep să se complice mai mult și acest aspect afectează pregătirile pentru școală. Colaborarea cu liceanul reprezintă cea mai bună alternativă pentru alegerea rechizitelor potrivite. Cerințele, necesitățile și gusturile trebuie să fie discutate atent pentru a lua o decizie care să fie pe placul copilului și care să îndeplinească standardele educaționale. Cei mai mulți dintre tinerii moderni au tendința de a renunța la clasicele ghiozdane, însă acestea sunt necesare pentru sănătatea și postura lor, datorită faptului că rechizitele necesare lor sunt foarte grele.
Elevii de liceu au nevoie de pixuri colorate, de penare tip etui, creioane mecanice, pastă corectoare, un set de creioane grafit, caiete studențești și mici de română și matematică, truse de geometrie, dosare, coli albe, rigle și folii de plastic.
Fiecare început de an școlar reprezintă perioada în care părinții trebuie să achiziționeze numeroase rechizite. Pe lângă acestea, copiii mai au nevoie și de uniforme, haine, încălțăminte sau echipamente speciale pentru orele de sport. Părinții trebuie să se organizeze corespunzător pentru a pune la punct detaliile necesare. Din acest motiv, este util ca pregătirile să înceapă din timp. Astfel, părinții nu vor fi copleșiți de responsabilitățile care vin la pachet cu noile etape din viața copiilor.