Cum să îți dai seama dacă mierea este contrafăcută. Detaliile la care să fii atent

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 10.05.2025 la 13:29
Actualizat pe 10.05.2025 la 13:29
Mierea este un dar prețios al naturii, folosită de mii de ani atât ca aliment, cât și ca remediu natural. Are o mulțime de beneficii pentru organism, dar uneori sepoate vinde ca produs contrafăcut și își pierde din proprietăți. Din fericire, există mai multe moduri prin care să-ți dai seama de calitate.

Miere este un alimente plin de beneficii pentru sănătate
Pexels
- Cum să îți dai seama dacă mierea este contrafăcută
- Detaliile la care să fii atent
Mierea este unul dintre cele mai vechi și apreciate alimente naturale, recunoscută pentru gustul său plăcut și beneficiile asupra sănătății. Multe produse etichetate ca fiind naturale, sunt contrafăcute sau diluate cu zahăr, siropuri sau aditivi. Cum îți poți da seama de ceea ce ai cumpărat!
Cum să-ți dai seama de calitate mierii
Există mai multe teste casnice pentru a verifica dacă mierea este naturală sau contrafăcută, inclusiv cele mai puțin cunoscute, dar utile.
Testul cu apă (ceașcă de apă rece + o linguriță de miere): Mierea pură se lasă la fund în formă compactă, fără să se dizolve imediat, în timp ce produsul contrafăcut se dizolvă rapid sau se răspândește în apă, semn că are aditivi sau siropuri adăugate.
Testul cu foc (chibritul sau fitilul de bumbac). Înmoaie capătul unui chibrit în miere și apoi încearcă să-l aprinzi. Aici mierea naturală ce nu conține apă va permite aprinderea chibritului. Mierea falsificată (cu apă adăugată) va împiedica aprinderea.
Testul degetului. Pune o picătură mică de miere pe degetul mare și încearcă să o întinzi puțin cu degetul arătător. Mierea pură este groasă și se lipește bine de piele, rămânând compactă, iar cea falsă va aluneca și se va absorvi în piele.
Testul cu oțet și apă. Amestecă o lingură de miere, puțină apă și câteva picături de oțet. Dacă amestecul face spumă, este posibil ca mierea să fie contrafăcută (semn de aditivi sau substanțe chimice).
Ce beneficii are consumul de miere
Mierea are numeroase beneficii pentru sănătate datorită compoziției sale bogate în enzime, antioxidanți și nutrienți esențiali. Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, fiind eficientă în calmarea durerilor în gât și susținerea sistemului imunitar.
Mierea ajută la vindecarea rănilor, îmbunătățește digestia și oferă energie rapidă datorită conținutului său natural de zaharuri. De asemenea, contribuie la menținerea sănătății pielii și poate ameliora tusea. Este un îndulcitor natural mult mai sănătos decât zahărul rafinat, fiind ideal pentru un stil de viață echilibrat atunci când este consumată cu moderație.