Cum să îți încarci telefonul dacă se descarcă prea repede. Vei prelungi durata de viață a bateriei
Publicat pe 16.11.2023 la 10:08 Actualizat pe 16.11.2023 la 10:08
Încărcarea telefonului devine adesea un gest automat, care se defășoară fără a ne opri să ne gândim la corectitudinea prin care facem această procedură. Atunci când întâmpinăm dificultăți cu durata de viață a bateriei, suntem predispuși să dăm vina pe echipament și producător, însă nu ne gândim niciodată a cui este vina, de fapt. Cu toate acestea, noi ignorăm faptul că adesea suntem chiar noi responsabili pentru deteriorarea bateriei telefonului. În acest articol îți vom explica cum să îți încarci telefonul dacă se descarcă prea repede. În acest fel vei prelungi durata de viață a bateriei.
- Cum să îți încarci telefonul dacă se descarcă prea repede
- Ce trebuie să faci ca să prelungi durata de viață a bateriei
Cum să îți încarci telefonul dacă se descarcă prea repede
Deconectează telefonul din priză în timpul nopții
Dacă nu deconectezi telefonul din priză în timpul nopții înseamnă că nu faci decât să contribui neintenționat la reducerea duratei de viață a bateriei, chiar și în cazul unui telefon proaspăt achiziționat. În cazul în care nu reușești să te desprinzi de acest obicei des întâlnit, atunci cumpără un încărcător inteligent.
Încărcarea telefonului în timpul nopții provoacă ceea ce se numește încărcare intermitentă. Aceasta determină o scădere constantă a nivelului bateriei la 99%, urmată de reluarea procesului de încărcare.
Acest ciclu se poate repeta de mai multe ori în câteva ore. Pericolul asociat cu această metodă de încărcare constă în producerea excesivă de căldură, mai ales când este combinată cu temperaturi ridicate din mediul înconjurător, ceea ce poate conduce la deteriorarea bateriei. Cu toate că poate părea extrem de comod, este mai sigur să eviți această practică.
Evită fluctuațiile de temperatură
Producătorii de telefoane sfătuiesc utilizatorii să le utilizeze într-un mediu cu temperaturi cuprinse între 0 și 25 de grade Celsius. Exponența la temperaturi ridicate duce la deteriorarea permanentă a bateriei. Acest avertisment se aplică și fluctuațiilor bruște de temperatură, deoarece astfel de condiții expun bateria la posibilitatea pătrunderii umezelii, ceea ce poate duce la deteriorarea componentelor delicate.
O eroare frecventă în utilizarea telefonului constă în supraincălzirea acestuia. Aceasta apare adesea în timpul vacanțelor la plajă sau în apropierea piscinei. De altfel, lăsarea dispozitivului pe un bord încins sau pe o suprafață expusă direct la soare poate conduce la slăbirea bateriei. În zilele toride, este recomandat să ții telefonul în umbră. O altă opțiune este să investești într-o husă specială de protecție.
Renunță la încărcătoarele ieftine
Investiția într-un telefon nu reprezintă o cheltuială minoră. În prezent, mulți producători solicită achiziționarea separată a unui încărcător odată cu telefonul. Acest accesoriu este crucial pentru menținerea unei baterii sănătoase.
Evită oricând achiziționarea încărcătoarelor ieftine, deoarece acestea nu numai că pot compromite performanța bateriei, dar pot reprezenta și o sursă semnificativă de pericol pentru telefon și pentru mediul înconjurător.
În timpul procesului de încărcare, atât telefonul, cât și încărcătorul generează căldură, iar în absența unei izolații adecvate a componentelor, există riscul de scurtcircuit și chiar incendiu. Aceeași precauție se aplică și cablurilor USB ieftine, care ar trebui evitate.
Evită să încarci telefonul complet și să-l lași să se descarce în totalitate
Mulți cred că ar trebui să aștepte până când nivelul bateriei ajunge aproape de zero. Cu toate acestea, acest obicei poate afecta negativ bateria, așa că nu este recomandat să amânați încărcarea până în ultimul moment. Chiar dacă vezi indicatorul de baterie la 100%, acest lucru nu contribuie în mod eficient la menținerea duratei de viață a bateriei.
Încărcarea telefonului de la zero poate genera o cantitate semnificativă de căldură, iar încărcarea peste 80% este considerată ineficientă.
O practică eficientă pentru a menține starea optimă a bateriei și pentru a proteja telefonul de supraîncărcare este să îl încarci atunci când nivelul bateriei este în jur de 20% și să îl deconetezi de la încărcare când ajunge la 80%. Această abordare merită să fie adoptată, în special dacă utilizezi funcția de încărcare rapidă.
Citește și: Cum poți refolosi smartphone-urile vechi. Motivele pentru care nu ar trebui să le arunci