Cum să mănânci pâine, ca să nu te îngrași. Sfaturile oferite de nutriționiști
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.12.2022 la 14:59
Actualizat pe 07.12.2022 la 14:59
Pentru unii români, pâinea este un aliment care nu trebuie să lipsească de la nicio masă. În timp ce unii specialiști susțin că pâinea nu este deloc benefică pentru sănătate, alții susțin că nu ar trebui scoasă în totalitate din alimentație, ci trenuie consumată cu limită. Cum să mănânci pâine, ca să nu te îngrași. Sfaturile oferite de nutriționiști.
- Sfaturile nutriționiștilor pentru iubitorii de pâine
- Cum să consumi acest aliment, ca să nu te îngrași
De-a lungul anilor, numeroase studii au demonstrat că, dacă pâinea este consumată în exces, poate crește în greutate. Mai mult, acest aliment poate acumula grăsimi și sănătatea poate fi pusă în pericol, asta pentru că un consum exagerat poate provoca diabet, dezechilibre neurologice precum boală celiacă, artrită reumatoidă sau chiar demență.
Cum să mănânci pâine, ca să nu te îngrași
De cele mai multe ori, persoanele care vor să slăbească, atunci când vine vorba de dietă, primul lucru pe care îl fac este acela de a renunța să mai consume pâine. Potrivit nutriționiștilor însă, nu pâinea ne îngrașă, de fapt, ci felul în care o mâncăm, adică diversele combinații de alimente.
Mai mult, există unele studii care dovedesc faptul că, dacă urmăm o dietă care include pâinea şi mai ales cerealele integrale, chiar putem slăbi mult mai ușor.
Sfaturile oferite de nutriționiști
Așadar, dacă vrei să slăbești, se poate și fără să renunți definitiv la pâine. Secretul este însă acela de a respecta cantitatea recomandată. În acest fel, dacă este consumată moderat, pâinea nu îngrașă.Patru felii, de aproximativ 50 de grame fiecare, împărțite la toate mesele de peste zi este cantitatea optimă de pâine recomandată de specialiști.
Un alt secret ar fi ca atunci când mănânci pâine, să știi cu ce anume să o combini. De exemplu, dacă servești orez, paste, leguminoase, cartofi, adică alimente care au la rândul lor o cantitate considerabilă de carbohidrați, este bine să eviți consumul de pâine la masa respectivă.
Rețeta pentru cea mai bună pâine de casă
Ingrediente:
- 650 ml de apă caldă
- 1 linguriță de zahăr
- 2 lingurițe de sare
- 2 cartofi fierți
- 2.5 lingurițe de drojdie uscată
- 1 kg de făină
Mod de preparare:
- frământați aluatul, adăugând ingredientele unul câte unul;
- când aluatul este bine frământat, e bine să îl puneți într-un loc cald ca să crească;
- după ce aluatul a crescut bine, se împarte în două părți egale și se pone în forme sau pe o tavă, în funcție de preferințe.
- pâinea se coace într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 30-40 de minute.
Citește și: Țara din Europa unde pâinea ar putea ajunge să coste 50 lei. Cum s-a ajuns aici