Cum să mâncăm echilibrat în perioada de post a Crăciunului. Sfaturi importante pentru a nu ajunge la spital
Publicat pe 15.11.2023 la 12:18 Actualizat pe 15.11.2023 la 12:18
Astăzi a început Postul Crăciunului. Acesta este al patrulea și cel mai important din Calendarul Ortodox. De curând, specialiștii au publicat o listă cu recomandări de alimentație, la începutul postului Crăciunului. Iată cum să mănânci echilibrat în perioada de post a Crăciunului!
- Ce și cum mâncăm în post
- Patru sfaturi esențiale pentru a nu ajunge la urgențe
An de an, la data de 15 octomrbie, credincioșii încep postul Crăciunului. Fără doar și poate, perioada de post nu reprezintă doar o abținere formală de la consumul de alimente, el are și un scop profund duhovnicesc.
Cum mâncăm în post
Ei bine, cel mai important în acest post este regimul alimentar, care trebuie să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente. Este recomandat, totodată, să se consulte şi un nutriţionist. În acest fel, nu vei risca să ajungi la spital.
Ei bine, cea mai ieftină, dar şi cea mai comună opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi, unde avem cartofi, paste, pâine și chiar derivate din porumb.
În schimb, produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală, adică pate vegetal, soia, caşcaval vegetal, sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă. Însă, aici vorbim despre un preț mult mai mare.
Cum să ții Postul Crăciunului ca la carte
Ei bine, pentru a nu avea parte de probleme în privința alimentației în timpul postului, există un regim alimentar echilibrat care are în vedere mai multe aspecte.
1. Trebuie să ai în vedere ca regimul alimentar pe care îl ai în avceasta perioada să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. Mai mult decât atât, regimul alimentar în această perioadă trebuie să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. în schimb, trebuie să ții cont ca regimul să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. Totodată, trebuie să ții cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii).