Cum scapi de senzația de greață. Cele mai eficiente metode
Publicat pe 20.09.2022 la 10:00 Actualizat pe 20.09.2022 la 10:01
Senzația de greață este foarte neplăcută, iar atunci când este urmată de vărsături, devine o reală problemă. Dacă ești însărcinată, acestea sunt simptome normale, dar pot fi supărătoare. Totodată, nu doar femeile gravide sunt vizate de aceste simptome. Iată cele mai eficiente metode pentru a scăpa de senzația de greață!
- Metode eficiente pentru a scăpa de greață
- Când e cazul să apelezi la medic
Primele luni de sarcină sunt cele în care senzația de greață pune stăpânire pe organism. Totodată, o masă copioasă sau consumul de alimente grase/picante pot provoca senzație de greață oricui. Din fericire, există mai multe metode care te ajută să scapi de această stare nedorită.
Cum scapi de senzația de greață
Dacă este vorba doar de o senzație de greață provocată de alimentație, ameliorarea simpomelor se poate face acasă, cu remedii simple. Astfel, poți scăpa de senzația de greață cu:
- medicamente antiemetice: ameliorează senzația de greața și previn vărsăturile. Totuși, acestea pot da senzație de somnolență, oboseală, indigestie, modificări ale apetitului sau agitație, neliniște.
- consumă o felie de lămâie: lămâia este eficientă în combaterea senzației de greață. Este de ajuns să o miroși câteva minute, dar poți mușca din ea, dacă simți nevoia. Uleiul esențal de lămâie este, de asemenea, recomandat.
- ghimbir: este cel mai eficient remediu anti-greață și nu prezintă efecte adverse. Trebuie doar să mesteci o felie subțire sau să bei ceai de ghimbir.
- menta: combate greața cauzată chiar și de chimioterapie și poate fi consumată sub formă de capsule, ceai sau ulei esențial.
- hidratare: când greața este asociată cu vărsături, hidratarea este extrem de importantă
- stai în picioare: când ai senzația de greață, cel mai bine e să te ridici în picioare și stai drept. Exercițiile de respirație ajută
- ieși la aer curat: deschide geamul și inspiră profund, apoi expiră lent aerul din plămâni și cu sigurață te vei simți mai bine
Când trebuie consultat medicul
Deși senzația de greață și vărsăturile nu indică neapărat o problemă de sănătate gravă, atunci când este asociată cu alte simptome sau vărsăturile persistă mai mult de o zi, este cazul să faceți o vizită medicului. De exemplu, dacă e un simptom recurent după masă, greața sau vărsăturile pot indica un ulcer peptic, iar atunci când apar până la opt ore după masă pot indica toxiinfecții alimentare.
Atunci când vărsăturile sunt persistente și sunt combinate cu diaree, pot duce la deshidratare. Un tratament mai agresiv poate fi necesar pentru copiii mai mici sau pentru oricine cu deshidratare severă, astfel că este important să ajungi la medic.
Citește și: Amestecă sare, bicarbonat de sodiu și apă și scapi de o mare problemă. Trucul face minune în bucătărie