Cum se scrie corect: „comentați-mă”, „comenta-ți-mă” sau „comentațimă”? Nu mulți români știu și fac greșeli
Publicat pe 05.01.2024 la 11:11 Actualizat pe 05.01.2024 la 11:11
Limba română nu este grea, doar poate să fie dificilă totuși pentru cei care nu o cunosc foarte bine. Noi îți vom explica astăzi cum se scrie corect: „comentați-mă”, „comenta-ți-mă” sau „comentațimă”. Iată forma corectă a acestui cuvânt, dar și cum trebuie să-l folosești!
- Cum se scrie corect: „comentați-mă”, „comenta-ți-mă” sau „comentațimă”
- Mulți români greșesc
În rândurile de mai jos îți vom spune cum se scrie corect: „comentați-mă”, „comenta-ți-mă” sau „comentațimă”. Iată cum să folosești acest cuvânt!
Cum se scrie corect: „comentați-mă”, „comenta-ți-mă” sau „comentațimă”
Nu mulți români știu forma corectă dintre următoarele cuvinte: comentați-mă”, „comenta-ți-mă” sau „comentațimă”. Ei bine, forma corectă este „comentați-mă”. Este un imperativ al verbului „a comenta” la plural, folosit atunci când te adresezi mai multor persoane.
Câteva exemple de folosire corectă a expresiei „comentați-mă” sunt următoarele:
Comentați-mă în secțiunea de mai jos și împărtășiți-vă părerile cu privire la articolul meu.
Cei interesați să participe la discuție comentați-mă în timpul transmisiei live.
Vă rog comentați-mă în scris dacă aveți sugestii pentru îmbunătățirea acestui proiect.
Comentați-mă pe blog sau pe rețelele sociale pentru a-mi spune ce subiecte vă interesează cel mai mult.
Cum se scrie corect: „topogan” sau „tobogan”
Acum îți vom spune cum se scrie corect: „topogan” sau „tobogan”. Conform datelor statistice, aproximativ 90% dintre cei care vorbesc limba română aleg să folosească termenul „topogan”. Desigur, deși cele două variante sună asemănător și pot genera confuzii, majoritatea adoptă pentru forma „topogan”.
Cu toate acestea, din perspectivă etimologică, cuvântul „tobogan” își are originea în franceză, derivând din termenul „tobbogan”. Astfel, strict din punct de vedere al etimologiei, forma corectă ar fi „tobogan”. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ”tobogan” denumește o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește drept mijloc de distracție sau pentru alunecarea anumitor produse.
Conform celei de-a doua ediții a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, se admite și varianta „topogan” ca o opțiune tolerată, având în vedere frecvența sa de utilizare printre vorbitori. Totuși, pentru a păstra respectul față de originea și etimologia cuvântului, forma corectă rămâne „tobogan”.
Citește și: Cum se scrie corect: ”din totdeauna” sau ”dintotdeauna”. Greșeala făcută de mulți români