Cum se scrie corect: „Nu fi supărat” sau „Nu fii supărat”. Foarte mulți români greșesc
Publicat pe 10.03.2024 la 12:16 Actualizat pe 10.03.2024 la 12:16
Limba română este una destul de ușoară, însă poate părea foarte grea pentru cei care nu o cunosc. Astăzi îți vom spune cum se scrie corect „Nu fi supărat” sau „Nu fii supărat”. Foarte mulți români greșesc!
- Cum se scrie corect: „Nu fi supărat” sau „Nu fii supărat”
- Nu mulți români știu
În rândurile de mai jos îți vom spune cum se scrie corect: „Nu fi supărat” sau „Nu fii supărat”. N mulți români știu și fac greșeli majore.
Cum se scrie corect: „Nu fi supărat” sau „Nu fii supărat”
În limba română, la imperativ, avem alegerea între „să nu fii” și „să fii”. În forma afirmativă, folosim „fii” (cu doi i), iar în cea negativă, „nu fi” (cu un singur i). Indiferent de sens, forma verbului rămâne aceeași.
De exemplu:
-eu să fiu / eu să nu fiu
-tu să fii (deștept) / tu să nu fii (prost, pe cât posibil)
-el să fie / el să nu fie
-noi să fim / noi să nu fim
-voi să fiți / voi să nu fiți
-ei să fie / ei să nu fie
În ceea ce privește conjunctivul perfect, forma este „fi” pentru toate persoanele, indiferent de sensul afirmativ sau negativ:
-Eu / tu / el / noi / voi / ei să fi învățat la gramatică, acum n-ar mai fi fost atâtea discuții.
-Eu / tu / el / noi / voi / ei să nu fi chiulit de la ora de gramatică, acum nu ar mai fi fost această discuție.
Forma de imperativ afirmativ a verbului „a fi” este „fii”, la fel ca și cea de conjunctiv, indiferent de sensul afirmativ sau negativ.
De exemplu:
-Să fii sănătos! / Să nu fii supărat!
-Nu fi supărat! / Fii cuminte!
Astfel, răspunsurile corecte sunt următoarele: „Nu fi supărat!”, „Fii cuminte!”.
Cum se scrie corect: „înșală” sau „înșeală”
Acum îți vom spune cum se scrie corect: „înșală” sau „înșeală”. Mulți români sunt surprinși să descopere că forma corectă a cuvântului este „înșală”, nu „înșeală”, așa cum este adesea întâlnit în textele scrise. De asemenea, acest cuvânt se pronunță exact așa cum este scris, fără a fi influențat de context.
Asemănător cu cuvântul „a așeza”, scrierea corectă a cuvântului este „așază”, nu „așează”, așa cum este adesea observat în utilizarea frecventă. Similar cu „înșală”, acest cuvânt a fost subiectul multor dezbateri privind forma corectă, fiind folosit frecvent în ambele variante.
Limba română este plină de cuvinte pe care oamenii le scriu greșit, confundându-le cu forma corectă. De altfel, aspectul pluralității este important de reținut atunci când este vorba despre substantive.
Citește și: Care este forma corectă a cuvântului "hotel". Puțini români știu