Cum și când a fost invitat tenisul la masă?
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 28.10.2020 la 19:03
Actualizat pe 28.10.2020 la 19:05
Nu este greu de ghicit că tenisul de masă își are originile în tenisul de gazon, care s-a jucat pentru prima dată în jurul secolului al XII-lea d.Hr., deși atunci se asemăna foarte puțin cu tenisul pe care îl știm astăzi.
- Cum și când a fost invitat tenisul la masă?
Tenisul de gazon a continuat să fie popular, mai ales în rândul victorienilor înstăriți. În anii 1800 s-a trecut la tenisul „de interior”, dar nu există evidențe clare cu privire la cei care l-au pus în practică; era vorba fie despre soldații britanici din Africa de Sud sau de cetățenii de clasă superioară. Indiferent cine au fost cei care l-au jucat, aceste zile de început erau despre improvizație, utilizându-se cărți pe post de plase, cutii de trabuc ca palete și dopurile de plută ca mingi.
Tenisul de masă s-a răspândit rapid în rândul claselor superioare engleze. La început a fost numit „tenis de interior”, dar prima înregistrare a numelui „tenis de masă” a apărut în 1887. Iernile umede și mai puțin plăcute au contribuit la creșterea entuziasmului față de acest sport atât de prielnic circumstanțelor.
Un mare pas în extinderea sa a avut loc atunci când seturile standardizate au intrat pentru prima dată pe piață, deoarece acestea includeau o minge mică, palete și plasă, astfel încât oamenii să poată juca fără să improvizeze în propriul fel.
Tenisul de masă a preluat de la muza sa - tenisul de gazon - toate elementele și le-a transpus într-un univers așa-zis miniatural. Rachetele s-au transformat în palete, mingea este mai mică și mai ușoară, iar masa amintește de gazon prin verdele specific. Și atunci când termenul de „ping-pong” este utilizat în loc de „tenis de masă”, corelația nu poate fi evitată, chiar și cu mica diferență dintre tehnicile de joc. Conexiunea merge până în punctul în care atât tenisul de gazon, cât și cel de masă, pot avea jocuri la dublu. Nu este nici o diferență dacă există doi jucători la fiecare capăt al mesei sau la fiecare capăt al terenului de tenis. De asemenea, există posibilitatea parierii pe ambele sporturi. Deși tenisul de masă nu este chiar atât de popular din acest punct de vedere, se regăsește alături de cel clasic în lista de pariuri sportive la Unibet, iar persoanele interesate știu că trebuie să țină cont de urcușurile și coborâșurile anumitor jucători din clasament, mai mult decât de poziția lor actuală, pentru a face o alegere cât mai potrivită.
Un pas important în întregirea legăturii tenis de masă – tenis de gazon a avut loc atunci când tenisul de masă a devenit sport olimpic în 1988 și și-a făcut debutul în cadrul Jocurilor Olimpice, la ediția organizată în Coreea de Sud. De asemenea, în 2002, a fost aprobat de Federația de Jocuri a Commonwealth-ului, devenind astfel parte componentă a acestei liste. Chiar dacă acesta era jucat de peste 100 de ani, Federația Internațională de Tenis de Masă continua să modifice regulile în anii 2000. Diametrul mingii a fost crescut până la 40 mm, făcându-se ajustări și în sistemul de punctaj. Motivul din spatele unora dintre aceste schimbări a fost acela de a face sportul mai potrivit pentru TV. Mingile mai mari au încetinit jocul, pentru ca acesta să fie mai ușor de urmărit pe un ecran. Este greu de crezut că meciurile profesionale înainte de 2000 erau mai rapide decât astăzi, dar acesta este adevărul.
Multitudinea competițiilor și a turneelor organizate astăzi la nivel național și mondial, cu un număr mare de participanți, demonstrează pasiunea pentru acest sport de interior. Ideea din spatele său a fost mereu aceeași. Cu peste 40 de milioane de jucători competitivi în întreaga lume, a continuat să crească. Acest lucru se datorează combinației de simplitate și îndemânare, care îl transformă într-un joc provocator, dar și destul de ușor de jucat.