Curățarea argintului acasă. 5 metode pentru bijuterii, veselă și alte obiecte
Publicat pe 10.09.2021 la 12:41 Actualizat pe 10.09.2021 la 12:41
Vesela de argint este perfectă pentru ocazii speciale, iar eleganța bijuteriilor de argint este incontestabilă. Totuși, când acestea se oxidează, strălucirea lor dispare, iar curățarea este obligatorie. Din fericire, cu toții putem să facem acest lucru acasă, cu ajutorul unor metode simple.
- Metode simple de curățare a argintului.
- Bijuteriile și vesela pot fi curățate ușor acasă.
Toate bijuteriile sau obiectele din argint își pierd strălucirea și capătă o culoare maronie sau chiar neagră, dacă nu sunt curățate periodic. Partea bună este că procedeul este unul foarte simpul, ușor de realizat acasă.
Curățarea argintului acasă. Cele mai bune metode
În următoarele rânduri sunt enumerate și explicate cele mai eficiente 5 metode de curățare a argintului acasă.
Curățarea argintului cu bicarbonat de sodiu
Curățarea cu bicarbonat de sodiu este cea mai folosită metodă de curăţare în cazul obiectelor din argint. Dacă o alegi, obiectele trebuie puse pe fundul unui castron, pe o folie de aluminiu, se acoperă complet cu bicardonat şi se toarnă apă clocotită peste ele.
În acest fel, atomii de sulf, care dau culoarea neagră, trec de pe obiectele de argint pe folia de aluminiu. Argintul poate fi scos şi spălat cu apă călduţă după câteva minute.
Curățarea argintului cu oțet
Bijuteriile și obiectele din argint se pun într-un castron plin cu oţet. După ce se lasă jumătate de oră, se scot şi se clătesc în apă călduţă, iar la final se şterg cu un prosop de bumbac sau cu o lavetă.
Curățarea cu folie de aluminiu
Această metodă se folosește la bijuteriile și obiectele de argint fără pietre.
Se înfășoară bijuteriile în folie de aluminiu în care se adaugă sare grujnoasă. Se pun înfășurate în apă care a clocotit și este caldă. Se țin acolo cam 10 minute, apoi se scot și se clătesc bine cu apă.
Curăţarea argintului cu coji de usturoi
Un alt truc al gospodinelor este fierberea argintăriei cu coji de usturoi. Bijuteriile se pun în apă, alături de coji de usturoi, apoi se lasă să fiarbă până se observă că şi-au recăpătat culoarea iniţială.
Curăţarea cu amoniac
Într-un castron punem apă și adăugăm o soluţie de amoniac cu o concentraţie de 10%. În amestec se pun obiectele din argint și se scot după 10 minute, apoi se spală bine cu apă şi se şterg cu un prosop.
De ce se înnegrește argintul
Argintul este moale și maleabil în forma sa pură, iar pentru a avea duritatea necesară în confecționarea bijuteriilor acesta este combinat cu alte aliaje. Chiar denumirea de argint 925 vine de la faptul că în amestec regăsim 92,5% argint pur, iar 7,5% alt aliaj.
Astfel, înnegrirea sau oxidarea se produce ca o reacție a argintului 925 cu ozonul și hidrogenul sulfurat din aer, ceea ce apare ca un strat de culoare negru, verde sau galbui-maroniu pe obiectul de argint.
Totodată, alți factori precum produsele de înfrumusețare și transpirația pot fi cauza înnegririi sau pătării bijuteriilor.