De ce a murit Sf. Parascheva la numai 27 de ani. Ce se știe despre ultimii ani din viața ei
Publicat pe 12.10.2021 la 17:22 Actualizat pe 12.10.2021 la 17:22
În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Biserica ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Este cinstită în Moldova, deoarece de peste 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași. Mai jos o să găsești detalii din viața Sfintei Parascheva, dar și o listă cu minunile pe care le-a săvârșit.
- Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva
- Ce minuni a săvârșit Sf. Parascheva
Biserica ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva în fiecare an, pe data de 14 octombrie. Mii de creștini orodocși merg la pelerinajul organizat în orașul Iași pentru a se ruga pentru sănătate și nu numai. Mai jos o să găsești detalii din viața Sf.Parascheva, dar și o listă cu minunile pe care le-a săvârșit.
Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva
Sfânta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe tărmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mantuitorului: ,,Oricine voieste sa vină după Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte au determinat-o să își dăruiască hainele sale săracilor.
După o vreme s-a retras în pustie. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, se îndreaptă spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a rămas timp de cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfânta, în dorința de a-si petrece restul vietii în locurile sfinte. Dupî ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.
Din puținele știri privitoare la viața ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să se reintoarcă în locurile parintești. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: ,,Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din aceasta lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit".
De ce a murit Sf. Parascheva la numai 27 de ani
După ce s-a stins din viață la numai 27 de ani, sfânta a fost înmormântată ca o necunoscută, fără să știe nimeni cine era cu adevărat. Prin puterea lui Dumnezeu, trupul său a fost salvat. Descoperirea trupului sfânt s-a făcut în momentul în care, un marinar a murit pe o corabie și trupul să urma să fie îngropat pe acel țărm. Când a fost săpată groapa, trupul său neputred și plin de mireasmă a fost descoperit.
Chiar și așa, trupul marinarului a fost îngropat alături de cel al sfintei. În noaptea următoare, unul dintre cei care au săpat groapa, a avut un vis în care i s-a arătat o împărăteasă așezată pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri. Împărăteasa din vis i-a poruncit să scoată trupul său din groapă, iar același vis l-a avut și o femeie credincioasă cu numele de Eftemia. A doua zi trupul Sfintei Parascheva a fost scos și așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata timp de două sute de ani.
Ce minuni a săvârșit Sfânta Parascheva
Poveştile care relatează ce minuni a făcut Sfânta Parascheva sunt nenumărate. Se spune că faţa unui bărbat, acoperită de bube s-a vindecat ca prin minune în momentul în care şi-a apropiat de chip o batistă care atinsese moaştele Sfintei şi pe care i-a adus-o soţia de la Catedrala Mitropoliei din Iaşi.
Mulţi oameni care suferă de dureri crunte intră în biserică, se roagă la moaşte şi pleacă de acolo liniştiţi. Se spune că Sfanta Parascheva vindecă atât durerile sufleteşti cât şi pe cele trupeşti. Acatistul ei face minuni atunci cand este citit cu credinta si evlavie. Mulți dintre cei care au fost rătăciți și îndepărtați de la credinta, s-au întors pe calea cea bună datorită Cuvioasei.
Cum au ajuns moaștele Sf.Parascheva la Iași
În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Citește și: Pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva în 2021. Reguli și sfaturi pentru credincioși