De ce avem muci? Ce semnificație are culoarea secrețiilor nazale și când trebuie sa mergem de urgență la medic
Publicat pe 27.07.2023 la 09:03 Actualizat pe 27.07.2023 la 09:03
Cu siguranță ai avut și tu muci care nu dispăreau după o răceală, dar nu ai știut de ce se întâmplă asta. Ei bine, în acest articol îți vom vorbi despre motivul pentru care oamenii au muci. Iată ce semnificație are culoarea secrețiilor nazale și când trebuie sa mergem de urgență la medic!
- Motivul pentru care oamenii au muci
- Ce semnifică secrețiile nazale în funcție de culoarea pe care o au
Tu ai idee de ce oamenii au muci? Ei bine, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre secrețiile nazale. Ce semnifică acestea în funcție de culoarea pe care o au.
Motivul pentru care oamenii au muci
Secrețiile nazale sunt un semn că nasul funcționeazăn corect. În perioada în care ești răcit, corpul tău face mucus pentru a te ajuta ca boala să nu se agraveze. Atunci când ești răcit trebuie să-ți ștergi des nasul, pentru ca acest mucus să fie eliminat.
Mucusul are un rol de a proteja plămânii și nasul de diferite infecții sau boli care pot apărea. Mai mult decât atât, secrețiile nazale sunt capcane perfecte pentru murdărie și pentru praf.
Ce semnifică secrețiile nazale în funcție de culoarea pe care o au
Secrețiile nazale transparente sau incolore
Secrețiile nazale transparente sau incolore sunt normale. Mucusul de această culoare conține anticorpi, proteine, săruri și o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este absolut normal să apară zilnic acești muci.
Atunci când ești răcit pot apărea aceste secreții nazale transparente, deoarece ele te vor ajuta să nu te îmbolnăvești mai tare și vor fi însoțite de prurit nazal, ocular, oboseală, strănut, febră sau conjunctivită alergică.
Secrețiile nazale albicioase
Secrețiile nazale albicioase apar atunci când o persoană se confruntă cu răceli normale, rinofaringite sau rinite. Alături de acești muci apar următoarele simptome: febră, durere în gât, oboseală, stare generală alterată.
Această culoare a mucusului reprezintă semnul obișnuit al unei răceli ușoare sau al unei congestii. Persoanele care au astfel de muci nu trebuie să aibă motive de îngrijorare.
Secrețiile nazale galbene
Secrețiile nazale galbene te ajută să observi faptul că organismul uman reacționează împotriva unei infecții care tocmai s-a instalat. Culoare galbenă vine de la celulele albe ale sângelui, adică de la leucocite. Aceste leucocite încearcă să anihileze infecția și să captureze pleiada de germeni de la nivelul foselor nazale.
Odată ce vor fi omorâte de leucocite, secrețiile nazale galbene sunt eliberate și se scurg la nivelul nasului.
Secrețiile nazale verzi
Dacă secrețiile nazale verzi apar după o răceală care a ținut mai mult timp, atunci acestea semnifică faptul că la nivelul nasului sau al sinusurilor a apărut o infecție bacteriană și cel mai probabil este nevoie de un supliment medicamentos. Cei care au astfel de secreții trebuie să meargă la medic.
Există și situații în care secrețiile nazale verzi nu reprezintă vreo infecție în nas, ci pur și simplu apar după ce o infecție tocmai a dispărut. În unele cazuri apar infecții ale sinuzitei, mastoiditei, otitei și altele.
Citește și: Ce să faci pentru a scăpa de șoarecii din casă. Trucul eficient pentru a elimina rozătoarele