De ce e bine să bei ceai crusin. Motivele pentru care este recomandat de medici
Publicat pe 04.03.2024 la 21:59 Actualizat pe 04.03.2024 la 21:59
Ceaiul de crusin este adesea considerat unul dintre cele mai vechi și eficiente remedii naturiste, fiind apreciat de-a lungul timpului pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății. Dincolo de simpla sa popularitate, medicii și cercetătorii încep să recunoască din ce în ce mai mult potențialul său terapeutic și să îl recomande pentru anumite afecțiuni și scopuri medicale specifice.
- Beneficiile ceaiului de crusin
- Contraindicații
De-a lungul istoriei, ceaiul de crusin a fost recunoscut ca un remediu naturist valoros, apreciat în special pentru efectul său laxativ. Principala sa forță se datorează antrachinonelor, compuși care stimulează contractiile intestinale și contribuie la combaterea constipației, având un efect resimțit în aproximativ 7 ore.
Beneficiile ceaiului de crusin
Pe lângă beneficiile sale laxative, ceaiul de crusin este cunoscut pentru proprietățile tonice și vermifuge, ajutând la eliminarea paraziților intestinali. A fost utilizat și în tratarea balonării abdominale și a afecțiunilor hepato-biliare. De asemenea, se remarcă în curele de detoxifiere și de pierdere în greutate.
Antrachinonele prezintă și alte proprietăți, cum ar fi cele antibacteriene, antifungice, antioxidante, antivirale, emetice și insecticide. Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu sunt încă limitate, necesitând mai multe studii pentru a le confirma.
Scoarța de crusin a fost utilizată extern pentru tratarea afecțiunilor gingivale, eliminarea păduchilor și ameliorarea iritațiilor minore ale pielii.
Contraindicații
Cu toate acestea, experiența arată că nu este recomandat consumul de ceai de crusin pentru o perioadă mai lungă de 8 până la 10 zile, nici măcar în cazul adulților sănătoși. Este esențial să pregătiți ceaiul conform indicațiilor de pe ambalaj sau conform recomandărilor medicului, respectând dozele recomandate pentru a evita efectele adverse precum problemele stomacale, slăbiciunea musculară sau sângerările în urină.
Persoanele care au experimentat crampe abdominale sau diaree ar trebui să înceteze imediat consumul de ceai de crusin. Datorită efectului său laxativ puternic, evitați consumul acestui ceai dacă suferiți de diaree sau aveți scaune apoase.
Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de ceai de crusin și, în general, să consulte un medic înainte de a utiliza orice remedii pe bază de plante. Copiilor cu vârsta sub 12 ani nu li se recomandă consumul acestui ceai.
De asemenea, este important să nu consumați ceai de crusin în cazul unei obstrucții intestinale, apendicitei, durerilor de stomac inexplicabile sau în cazul unor afecțiuni precum boala Crohn, colita ulcerativă sau sindromul intestinului iritabil. Medicii avertizează că ignorarea acestor precauții poate duce la complicații serioase.
Citește și: De ce e bine să bei ceai de brusture. Motivele pentru care este recomandat de specialiști