De ce e bine să bei ceai de obligeană. Proprietăți benefice surprizătoare ale acestei plante
Publicat pe 07.10.2022 la 08:53 Actualizat pe 07.10.2022 la 08:54
Obligeana este folosită încă din Antichitate pentru tratarea anumitor boli, fiind un remediu naturist foarte puternic. Consumul ceaiului de obligeană aduce beneficii nebănuite. Iată ce efect are asupra organismului!
- Ceai de obligeană - beneficii și contraindicații
- Ce efect are asupra organismului
Spre deosebire de multe ceaiuri clasice, cum ar fi cel de mușețel, care sunt utiliizate adesea pentru răceli și stări gripale, ceaiul de obligeană este un remediu puternic, folosit în tratarea mai multor afecțiuni, unele dintre ele foarte grave. Află de ce e bine să bei ceai de obligeană!
De ce e bine să bei ceai de obligeană
Obligeana (Acorus calamus) este o specie de plante erbacee, vivace, cu miros aromatic plăcut. Este originară din India, iar rădpcina sa este sub forma de rizom articulat, carnos și spongios. Rizomii (calamii rhizoma) se recoltează toamna și se utilizează ca tonic în industria farmaceutica.
Pentru preparare sub formă de infuzie: 1 lingura de rizom uscat și măcinat se adaugă peste 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară și se administrează câte o lingură de 3-4 ori pe zi.
Pentru decoct: 1 lingură de rizom uscat și mărunțit la 200 ml de apă rece; se fierbe pana dă în clocot, se strecoară și se beau câte 3-4 linguri pe zi, înainte de mesele principale.
Macerat la rece: se folosește 1 linguriță de rădăcini și se ține la macerat timp de 3-4 ore la temperatura camerei. Se consumă înainte de mesele principale.
Beneficiile ceaiului de obligeana
Pentru că are efect fortifiant asupra tubului digestiv, obligeana contribuie la vindecarea afecțiunilor precum: gastrite hiperacide, acute și cronice, ulcere gastrice și duodenale, pancreatită, digestie dificila la un stomac leneș.
Ceaiul de obligeană are efect sedativ, analgezic, antispastic gastro-intestinal, calmant psihic (datorita azaronei), febrifug, sudorific, diuretic, anticonvulsiv, antiaritmic, bactericid, insecticide, aromatizant.
În câteva săptămani, prin consumul a 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă, cei care suferă de aceste boli se vor simți mul mai bine și chiar vor fi vindecați. Tot maceratul, luat câte un pahar dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de cină, acționează asupra constipației atona și psihică. Efectul depășește acțiunile laxativelor clasice.
Contraindicații
Ceaiul de obligeană nu este recomandat în combinație cu medicamente anticoagulante, inhibitorii monoaminooxidazei, barbiturice, sedative. E contraindicat femeilor gravide si femeilor care alăptează. Dacă este băut în cantități mari, provoacă stări de vomă.
Citește și: De ce e bine să bei ceai de măceșe. Ce beneficii are pentru organismul uman