De ce e bine să bei ceai din strugurii ursului. Are multe proprietăți terapeutice și beneficii
Publicat pe 05.06.2024 la 09:19 Actualizat pe 05.06.2024 la 09:19
Ceaiul din strugurii ursului este recomandat de mulți medici datorită proprietăților terapeutice pe care le are asupra organismului uman. Iată ce beneficii are. De ce este bine să îl consumi din când în când.
- Beneficiile ceaiului din strugurii ursului
- De ce este recomandat
Strugurii ursului, cunoscuți și sub numele de Uva ursi, sunt renumiți pentru multiplele lor proprietăți terapeutice, fiind frecvent utilizați în tratamentul infecțiilor căilor urinare.
Beneficiile ceaiului din strugurii ursului
Această plantă este recomandată în mod special pentru gestionarea infecțiilor urinare acute și cronice, cum ar fi pielita, cistita și cistita purulentă, colibaciloza, disuria, prostatita și hipertrofia benignă de prostată.
În plus, strugurii ursului sunt eficienți în tratamentul litiazei renale, hematuriei, infecțiilor bacteriene venerică (blenoragie), inflamațiilor aparatului urinar (uretrite), gutei și infecțiilor intestinale.
Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale strugurilor ursului, se pot utiliza diverse preparate, inclusiv pulberea totală, extractul complet, decoctul, infuzia și tinctura. De asemenea, pentru tratarea ulcerațiilor și infecțiilor vaginale, se recomandă spălături cu decoct concentrat.
Strugurii ursului au o acțiune antiseptică și dezinfectantă, manifestată în special la nivelul aparatului urinar. Aceste proprietăți se datorează arbutinei, principalul constituent al plantei, care inhibă dezvoltarea bacteriilor precum Citobacter, Enterobacter, Escherichia, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas și Staphylococcus. În plus, arbutina se scindează la nivel renal în glucoză și hidrochinonă, această din urmă având o puternică acțiune antimicrobiană.
Pe lângă efectele antiseptice, strugurii ursului au și proprietăți diuretice și astringente asupra tractului digestiv, fiind eficienți în reducerea acumulărilor de acid uric. Acțiunea specifică asupra calculilor și ulcerațiilor renale și vezicale este un alt beneficiu notabil al acestei plante.
Efecte secundare și precauții
Deși strugurii ursului oferă multiple beneficii terapeutice, utilizarea pe termen lung a preparatelor din această plantă nu este recomandată, datorită conținutului excesiv de hidrochinonă.
Utilizarea îndelungată poate duce la afectarea rinichilor. De asemenea, preparatele de strugurii ursului sunt contraindicate copiilor și femeilor însărcinate, din cauza proprietăților oxitocice. În doze mari, strugurii ursului pot provoca greață și vărsături, din cauza conținutului ridicat de tanin.
Pentru a evita efectele secundare nedorite, tratamentul cu strugurii ursului ar trebui să fie limitat la o perioadă de 7 zile și este recomandată o dietă alcalină pe durata tratamentului. Schimbarea culorii urinei, un efect secundar inofensiv, este un fenomen comun în timpul utilizării acestei plante.
Citește și: Ceaiul pe care e bine să îl bei în zilele de vară. Este ideal pentru zilele călduroase