De ce la unele persoane căscatul nu este contagios. Aproximativ 70% dintre oameni nu se pot abține
Publicat pe 06.07.2023 la 18:07 Actualizat pe 06.07.2023 la 18:07
Te-ai gândit vreodată de ce pentru unele persoane căscatul nu este contagios? Poate părea destul de ciudat, mai ales ținând cont de faptul că aproximativ 70% dintre oameni nu se pot abține. Iată ce trebuie să știi.
- Motivul pentru care la unele persoane căscatul nu este contagios
- Ce trebuie să știi
Căscatul este contagios pentru oameni. Aproximativ 70% dintre indivizi intră imediat în procesul de a căsca atunci când observă pe altcineva că face acest gest. Mulți sunt de părere că acest reflec este declanșat chiar și atunci atunci când vine vorba de vizualizarea unei fotografiii.
Motivul pentru care la unele persoane căscatul nu este contagios
Oamenii de știință sunt de părere că acest fenomen este într-un fel legat de nivelul de empatie, adică de capacitatea de a înțelege starea emoțională a celorlalți. Așadar, dacă ți se întâmplă să procedezi așa înseamnă că ești o persoană care se pune în locul altora în multe situații.
Cu toate astea, este important de precizat faptul că oamenii care întâmpină dificultăți în procesarea și înțelegerea sentimentelor și emoțiilor altora nu vor căsca atunci când observă că o persoană din jur face asta.
Trebuie să știi că dacă ți se întâmplă să caști după ceilalți, înseamnă că te-ai născut cu un nivel dezvoltat de compasiune. Există, totuși, și altă interpretare și anume că există posibiliatea să ai creierul supraîncălzit și să ai nevoie de răcire.
Categoriile care sunt excluse de la acest „reflex”
Persoanele care manifestă un nivel redus de empatie nu prezintă nicio tendință de a cășta după ceilalți. Un exemplu în acest sens îl reprezintă copiii cu vârsta sub cinci ani, care încă nu au dezvoltat în totalitate acest sentiment, motiv pentru care această acțiune nu este contagioasă pentru ei.
Cu atât mai mult, nu putem trece cu vederea faptul că situația se aplică și psihopaților, care sunt caracterizați de absența totală a empatiei.
Cu toate astea, specialiștii sunt de părere că femeile care observă pe altcineva căsând repetă această acțiune cu cel puțin 34,5% mai des decât bărbații. Cercetătorii sugerează că acest fenomen se datorează faptului că femeile ar fi mai empatice, comparativ cu bărbați, dar totodată și mai sociabile.
Fără doar și poate, femeile au o tendință crescută de a căsca după alții, sugerând astfel un nivel mai ridicat de empatie și capacitate de a se pune în locul celorlalți.