De ce nu e bine să gâdili copiii. Specialiștii dezvăluie ce se întâmplă cu cei mici când faci acest lucru
Publicat pe 11.08.2022 la 10:22 Actualizat pe 11.08.2022 la 10:22
Din dorința de a se juca și a se distra cu cei mici, mulți părinți își gâdilă copiii. Deși intențiile sunt bune și adulții cred că fac un lucru inofensiv, acest gest nu este deloc benefic pentru copil. Specialiștii au explicat cum îi afectează pe cei mici gâdilatul.
- Ce se întâmplă cu cei mici când sunt gâdilați
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
Gâdilatul copiilor este o practică des întâlnită chiar și în zilele noastre, pentru că puțini știu cât de dăunător este acest obicei pentru cei mici. Părinții ignoră adesea dorința copilului de a se opri din gâdilat, iar cei mici, uneori, nici nu pot realiza că le face rău. Specialiștii atrag atenția asupra efectelor negative pe care le are gâdilatul la copii.
Gâdilatul copiilor, dăunător, nu amuzant
O expresie a dominării
Cu această practică pe care unii o văd distractivă, părinții reușesc să evoce tema puterii. Un copil poate trece de la râs la lacrimi atunci când este întrecută limita gâdilatului. Când râde, cel mic este ghemuit într-o poziție asemănătoare cu a animalelor supuse. De asemenea, zâmbetul supus al animalelor poate fi corelat cu zâmbetul nostru. Prinj gâdilat sunt consolidate noțiuni, ce scot în evidență trăsături precum pierderea controlului, umilirea, lupta și multe altele.
Copiii sunt adesea incapabili fizic să îți spună să te oprești
Dacă ai fost vreodată gâdilat până la lacrimi sau până când începea să doară, îți dai seama că în acele momente nu mai ai puterea nici măcar să ceri celui care te gâdilă să se oprească. Copilul poate ajunge să râdă în continuare, chiar dacă abia mai poate să respire, pentru că atunci când este gâdilat fără permisiune, nu i se oferă opțiunea de a spune dacă îi place sau nu să fie gâdilat. Astfel, el poate râde incontrolabil, deși tot ce își dorește este ca cel care îi face asta să se oprească.
Râsul este involuntar, nu înseamnă că-i place
Mulți confundă râsul copiilor din timpul gâdilatului cu un semn că micuțului i-ar face plăcere. În realitate, chiar și cineva care urăște să fie gâdilat este incapabil să se abțină din râs, când acest lucru se întâmplă.
Un studiu din 1997, din cadrul Universității din California, arată că gâdilatul nu creează același sentiment plăcut pe care îl ai atunci când râzi de la o glumă amuzantă, ci induce un râs reflexiv.
Astfel, pentru că un concept precum consimțământul este dificil de înțeles de către copii, râsul reflexiv care însoțește gâdilatul îi poate face pe cei mici confuzi.
În concluzie, chiar dacă intenția, rezultatul pe care gâdilatul îl are asupra copiilor este unul dăunător.