De ce nu e bine să le dai câinilor să mănânce oase. Mulți stăpâni fac această greșeală
Publicat pe 18.05.2024 la 14:47 Actualizat pe 18.05.2024 la 16:32
Mulți stăpâni obișnuiesc să le dea câinilor oase, însă puțini știu că acest obicei este unul dăunător. Iată de ce nu este bine să le oferi animalelor de companie o astfel de mâncare. Mulți fac această greșeală.
- De ce să nu le dai câinilor oase
- Toți stăpânii trebuie să știe
Mulți stăpâni de câini consideră că este o plăcere să le ofere animalelor de companie oase, crezând că acest lucru le va întări dinții și le va oferi o distracție sănătoasă.
De ce să nu le dai câinilor oase
Cu toate acestea, experții avertizează că acest obicei poate avea consecințe grave pentru sănătatea patrupedelor.
În primul rând, un câine care mănâncă în mod frecvent oase poate ajunge în câțiva ani să își deterioreze dinții.
Roșul constant al oaselor poate duce la distrugerea smalțului dentar, provocând tăieturi și răniri ale limbii și gingiilor, sângerări în cavitatea bucală, chiar și ruperea sau blocarea unor fragmente de oase între dinți.
Mai ales periculoase sunt oasele lungi de pui, care sunt goale în interior, lipsite de maduva și pot fi ușor sparte în aschii ascuțite.
Adăugarea oaselor în dieta zilnică a unui câine poate duce și la probleme digestive, cum ar fi constipația.
Ce se întâmplă pe termen lung
Pe termen lung, consumul de oase poate duce la întărirea fecalelor și chiar la blocarea intestinală, necesitând intervenția unui medic veterinar pentru a restabili sănătatea animalului.
În unele cazuri, câinele poate suferi de vărsături și diaree din cauza consumului de oase, iar acestea pot chiar perfora intestinul și provoca hemoragii.
Deși câinii pot sfărâma oasele în dinți, ei nu le mestecă în mod corespunzător, înghițind fragmente mari care sunt greu digerabile. Aceste fragmente pot deveni un pericol, putând cauza obstrucții intestinale și alte probleme de sănătate.
Pentru a asigura o sănătate optimă a câinelui tău, este recomandat să eviți să îi oferi oase și să optezi pentru alternative sigure și sănătoase pentru masticație și nutriție.
Consultă întotdeauna un medic veterinar pentru a primi sfaturi personalizate în ceea ce privește dieta și sănătatea animalului tău de companie.
Citește și: De ce nu e bine să îți hrănești câinele cu mâncare făcută în casă. Toți stăpânii trebuie să știe