De ce nu este bine să acoperi cu folie de aluminiu farfuriile cu mâncare. La ce pericole te poți expune
Publicat pe 15.02.2024 la 10:32 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:38
Știm că resturile de alimente refrigerate rezistă, în medie, până la patru zile, iar asta în cazul în care sunt sigilate și depozitatein mod corect. Chiar dacă pentru majoritatea oamenilor, acoperirea unei farfurii cu folie de aluminiu și depozitarea în frigider este o modalitate rapidă și ușoară de a păstra alimentele, acest lucru te poate expune la pericole major!
- De ce să nu mai acoperi farfuriile cu mâncare cu folie de aluminiu
- Greșeala pe care o fac multe gospodine
Specialiștii susțin că folia de aluminiul nu este la fel de toxică că metalele grele. Astfel, aceasta este clasificată ca necancerigen. De asemenea, există destul de puține dovezi că o expunere normală la aluminiu prezintă un risc pentru un adult sănătos și există dovezi că acesta nu prezintă toxicitate.
De ce să nu mai acoperi farfuriile cu mâncare cu folie de aluminiu
Chiar dacă am stabilit că nu este dăunător specialiștii susțin că atunci când vine vorba de farfuriile cu mâncare acoperite cu folie de aluminiu trag un semnal de alarmă.
Astfel, din cauza faptului că faptul că foliile nu acoperă etanș farfuriile, se creează un mediu propice pentru apariția unor bacterii.
Mai mult decât atât, se pare că prezența aerului permite anumitor bacterii să se dezvolte și să crească, ceea ce va duce la un real pericol pentru sănătatea umană.
Însă, gospodinele trebuie să știe că aluminiul nu apare doar în folii de aluminiu, ci și în oalele și tigăile căptușite cu el, dar și în unele ustensile de bucătărie, cum ar fi lingurile mari de servit.
Ce nu ai voie să bagi în cuptorul cu microunde
Știm despre cuptorul cu microunde că funcţionează cu ajutorul unui magnetron, tehnologie care a fost dezvoltată pentru radarele armatei şi generează unde scurte, la o frecvenţă foarte înaltă.
Astfel, undele cuptorului cu microunde nu gătesc mâncarea din interiorul în exterior. În acest fel, acestea intră doar câţiva centimetri, iar restul muncii e făcută de proprietăţile conductoare ale cărnii sau alimentelor.
Materiile anorganice
Știm deja că materiile organice au o reacţie de încălzire la microunde, însă metalul nu face acest lucru. În acest fel, vasele de ceramică sau de sticlă nu absorb undele radio la acea frecvenţă şi pot fi folosite pentru a găti mâncarea.
Cu toate acestea, metalul reflectă energia undelor radio. Se pare că acesta este și motivul pentru care foliile de aluminiu sau suprafeteţele metalice subţiri nu rezistă undelor radio şi încep să le reflecte în diferite părţi şi creează scântei.
Recipiente de iaurt
Dacă vorbim despre lucrurile pe care nu este bine să le băgăm în cuptorul cu microunde, printre acestea se numără și recipientele de plastic în care sunt stocate iaurturile, smântâna sau alte lactate.
Acestea sunt destinate unei folosiri unice, nu pentru a fi refolosite şi puse în cuptorul cu microunde. În acest fel, ele nu vor rezista căldurii din cuptorul cu microunde şi se vor topi.
Folie de aluminiu
Ei bine, așa cum se preciza anteriror, metalul nu reacţionează bine cu undele cuptorului, motiv pentru care tot ceea ce conţine metal va crea scântei şi ar putea strica aparatul electrocasnic.
Mai mult decât atât, folia de aluminiu nu trebuie lăsată deasupra mâncării şi nici nu puteţi prepara ceva cu ajutorul ei. Ea ar putea lua foc dacă porniţi microundele mai mult timp.
CITEȘTE ȘI: Cum mai poți folosi folia de aluminiu în afară de utilizarea în bucătărie. Trei trucuri simple