De ce nu este bine să dormim cu telefonul mobil la cap. Cât poate fi de periculos, de fapt, acest obicei
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 20.08.2022 la 20:04
Actualizat pe 20.08.2022 la 20:04
Să dormi bine este esențial atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru sănătatea fizică, iar telefonul tău poate îngreuna acest lucru. Dacă obișnuiești să dai scroll, să scrii mesaje sau să te uiți la diferite videoclipuri seara, apoi îți lași telefonul în pat, lângă pernă, ar trebui să știi că aceste obiceiuri sunt destul de periculoase.
- Cum afectează telefonul mobil somnul
- Ce spun specialiștii în domeniu
- Ce să faci dacă nu poți renunța la telefon
Tot mai mulți români obișnuiesc să adoarmă cu telefonul mobil la cap, pe noptieră, lângă sau chiar sub pernă, însă puțini sunt cei care știu la ce risc se expun. Oricât de tentant ar fi să lași telefonul cât mai aproape de tine, trebuie să fii conștient de pericol.
De ce nu este bine să dormim cu telefonul mobil la cap
În primul rând, nu este bine să folosești telefonul mobil înainte de culcare, dacă dorești să ai un somn odihnitor, deoarece lumina albastră emisă de telefoanele mobile inhibă producția de melatonină, hormonul care te face să adormi.
În plus, telefoanele mobile lăsate în pat, sub pernă, pe așternut, reprezintă un risc de incendiu sau ardere. Există riscul ca bateria telefonului să ia foc, deși aceste cazuri sunt destul de rare, izolate.
De-a lungul timpului, specialiștii în domeniu au demonstrat, de asemenea, că bateriile supraîncălzite sau arse au provocat mai multe cazuri de arsuri de gradul doi. Mai mult, tehnologia poate afecta în mod deosebit adolescenții și copiii.
Cum afectează telefonul mobil somnul
Dacă doriți să vă odihniți ”ca la carte” și nu puteți renunța, totuși, la telefonul mobil, puteți lua în considerare să punețu telefonul în modul ”pe timp de noapte” sau în modul ”nu deranjați noaptea”.
Ce poți face pentru a împiedica telefonul să-ți afecteze somnul? Încearcă să limitezi timpul petrecut în fața ecranelor, mai ales atunci când se apropie ora de culcare. Specialiștii spun că, în mod normal, telefonul mobil nu ar trebui să fie ținut în încăperea în care dormim.
Patul tău ar trebui să fie doar pentru odihnă sau somn. Ar trebui să renunți la telefonul mobil, la jocuri, la videoclipuri sau la rețelele de socializare cu cel puțin o oră înainte de culcare, în fiecare seară.