De ce nu înfloresc orhideele. Ce trebuie să faci ca să ai mereu flori frumoase în gheveci
Publicat pe 16.01.2023 la 11:47 Actualizat pe 16.01.2023 la 11:47
Cine nu-și dorește să aibă în casă mereu flori frumoase și sănătoase? Ei bine, dacă și tu îți dorești asta, atunci trebuie să știi că florile necesită o îngrijire aparte. Dacă orhideele din casa ta nu mai înfloresc, află că trebuie să ai mare grijă de ele și să respecți câteva trucuri esențiale. Iată ce trebuie să faci ca să ai mereu flori frumoase în gheveci, dar și de ce nu înfloresc orhideele!
- Motivul pentru care nu înfloresc orhideele
- Ce trebuie să faci ca să ai mereu flori frumoase în ghiveci
- Câteva trucuri de care ar trebui să țină cont orice femeie
Pentru express.co.uk, Claire, expertă în îngrijirea orhideelor, a vorbit despre cazurile care duc la oprirea înfloririi orhideelor. Experta a explicat și ce trebuie să faci ca mereu să ai flori frumoase și sănătoase în ghiveci.
De ce nu înfloresc orhideele și ce trebuie să faci ca să ai flori frumoase în ghiveci
Lumina insuficientă
Ei bine, pentru sursa citată, Claire a declarat că orhideele nu înfloresc dacă nu au condiții adecvate de lumină și, astfel, ele au o lumină insuficientă. Aceste flori au mare nevoie de lumină puternică.
„Condițiile inadecvate de lumină pot fi principalul motiv pentru care orhideele nu reușesc să înflorească sau să reînflorească. Cele mai populare tipuri de orhidee de interior, cum ar fi orhideele phalaenopsis, dendrobium, cattleya și cymbidium, necesită lumină puternică, indirectă pentru a înflori.
În mod ideal, plasați planta departe de calea razelor directe, dar asigurați-vă că se află într-o cameră însorită. Pentru multe plante de orhidee, ferestrele orientate spre sud sau est sunt cele mai bune”, a mărturisit experta.
Expunerea florii la lumina directă a soarelui
Dacă expui floarea la lumina directă a soarelui, atunci vei observa că aceasta nu va mai înflori. Orhideele sunt extrem de sensibile la lumină, astfel că ele au nevoie de lumină puternică, dar nu preferă să fie izbite direct de lumina soarelui. Dacă orhideea este pusă în casă la lumina directa a soarelui, atunci veți observa că frunzele ei se ard sau se albesc.
„Acesta este un simptom care va afecta probabil înflorirea, deoarece orhideea dumneavoastră își va cheltui resursele valoroase pentru vindecare, mai degrabă decât pentru a înmuguri. Dacă orhideea ta este poziționată în plin soare, poți pur și simplu să o muți la câțiva metri de fereastră sau să atârni o perdea transparentă pentru a filtra razele directe ale soarelui”, a declarat Claire.
Variații ale temperaturii
Experta în îngrijirea orhideelor, Claire, a mai declarat și că variațiile de temperatură sunt un factor important în îngrijirea acestor flori.
„Orhideele produc flori mari și de lungă durată atunci când sunt capabile să se angajeze în cicluri energetice normale. De obicei, orhideele produc energie sub formă de carbohidrați în timpul zilei, când temperaturile sunt ridicate, și se odihnesc noaptea când temperaturile scad de obicei. Perioada de odihnă la temperatură scăzută este esențială pentru declanșarea unei înfloriri sănătoase”, a explicat experta.
Ghiveciul
Ei bine, Claire a mai spus și că ghiveciul este un obiect important pentru îngrijirea și creșterea orhideei. Această floare trebuie să aibă ghiveciul schimbat, dar doar dacă rădăcinile ei sunt maro, moi sau dense.
„Cea mai bună modalitate de a determina dacă orhideea ta are nevoie de un ghiveci nou este să-i evaluezi rădăcinileă, spre deosebire de frunziș sau tulpini. Dacă rădăcinile orhideei tale par maro, moi sau dense, este timpul să-i oferi orhideei tale un ghiveci nou. În plus, dacă unele rădăcini ies din sol și cresc peste marginea ghiveciului, orhideea ta poate avea nevoie de mai mult spațiu pentru a crește”, a mai declarat ea.
Udarea orhideei
Totodată, Claire a mai spus că udarea excesivă a orhideei poate duce la oprirea creșterii și înfloririi acesteia. Aceste flori se udă puțin, astfel că pământul lor trebuie să fie umed și nu foarte ud.
Aerul
Și aerul este un factor important în înflorirea orhideelor. Cu toate că ele nu preferă să fie udare în exces, aceste flori iubesc aerul curat și umed. Pentru a nu opri creșterea orhideei, atunci pune ghiveciul pe o tavă cu apă.
Îngrășământul
De asemenea, un factor extrem de important în creșterea și înflorirea orhideei este îngrășământul. Ei bine, dacă vrei ca floarea ta să înflorească, atunci folosește un îngrășământ blând și special conceput.
„Îngrășămintele obișnuite pot fi prea dure și pot arde planta, așa că cel mai bun îngrășământ pentru orhidee va fi blând și special conceput. Spray-ul special pentru orhidee este făcut pentru a furniza nutrienții corecti și nu necesită amestecare sau măsurare, trebuie doar să pulverizați”, a precizat experta în îngrijirea orhideelor.
Citește și: Fructul care te ajută să ai orhideele frumoase. Ce să pui la rădăcina lor pentru flori luxuriante