De ce nu trebuie să mănânci coaja de la mere. La ce riscuri te expui
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 21.08.2024 la 12:22
Actualizat pe 21.08.2024 la 12:22
Merele sunt fructe delicioase, însă dacă le vei consuma cu coajă te expui la anumite riscuri. Poate fi consumată în siguranță dacă fructele sunt spălate bine sau dacă sunt cumpărate din surse organice. Totuși, dacă există îngrijorări cu privire la pesticide, este mai sigur să elimini coaja.
- De ce nu trebuie să mănânci coaja de la mere
- La ce riscuri te expui
Merele sunt pline de beneficii pentru sănătate, însă, ar trebui să fim mai atenți în ceea ce privește coaja fructelor. În general, este considerată sănătoasă deoarece conține fibre, vitamine și antioxidanți. Există câteva motive pentru care unii oameni aleg să evite consumul cojii de măr.
De ce să nu consumi coaja unui măr
Pesticide și alte substanțe chimice: Merele pot fi tratate cu pesticide pentru a proteja fructele de dăunători. Chiar dacă fructele sunt spălate înainte de a fi vândute, urme de pesticide pot rămâne pe coajă. Consumul regulat al cojii care conține astfel de substanțe poate prezenta riscuri pentru sănătate pe termen lung.
Ceară și alte tratamente: Unele mere sunt tratate cu ceară pentru a le menține proaspete mai mult timp și pentru a le face să arate mai atrăgător. Deși ceara utilizată este de obicei considerată sigură pentru consum, poate conține aditivi chimici care nu sunt întotdeauna benefici pentru sănătate.
Sensibilități sau alergii: Persoanele cu sensibilități sau alergii la anumite substanțe chimice folosite în agricultură pot avea reacții adverse după consumul cojii merelor.
Există mai multe riscuri la care te poți expune. Consumul frecvent al cojii de măr tratată cu pesticide poate crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv tulburări hormonale sau chiar risc crescut de cancer.
În unele cazuri, consumul cojii poate provoca iritații sau disconfort la persoanele cu un sistem digestiv sensibil.
Pentru a reduce riscurile poți spăla fructele sub un jet de apă și te poți folosi de o perie pentru frecat. Aleg să cumperi mere organice sau varianta simplă, decojește-le și consumă-le fără coajă.
De ce să consumi mere
Merele sunt o sursă excelentă de fibre, în special pectină, un tip de fibră solubilă. Aceasta ajută la reglarea digestiei, prevenind constipația și promovând un tranzit intestinal sănătos. Fibrele pot contribui, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge.
Sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi quercetina, vitamina C și flavonoidele. Acești compuși ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducând riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.
Studiile sugerează că un consum regulat de mere poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Fibrele din mere ajută la reducerea colesterolului "rău" (LDL), în timp ce antioxidanții previn oxidarea acestuia, un proces care poate duce la ateroscleroză.
Datorită conținutului ridicat de apă și fibre, merele pot contribui la senzația de sațietate, ajutând la controlul apetitului și la reducerea aportului caloric total, ceea ce poate fi benefic în gestionarea greutății.
Quercetina și alți antioxidanți din mere pot avea efecte neuroprotectoare, contribuind la reducerea riscului de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.