De ce se sărută oamenii când sunt îndrăgostiți? Cinci lucruri pe care nu le știai
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 14.05.2023 la 10:16
Actualizat pe 14.05.2023 la 10:17
Răspunsul la întrebarea: de ce ne sărutăm atunci când ne îndrăgostim, ar putea fi unul neimportant pentru multe persoane, având în vedere nivelul de intimitate și plăcere asociate cu această practică. Cu toate acestea, vom încerca să explorăm câteva motive psihologice asociate cu sărutul. Iată cinci lucruri pe care cel mai probabil nu le știai despre sărut!
- De ce se sărută oamenii când sunt îndrăgostiți?
- Cinci lucruri pe care nu le știai
- Sărutul reduce simptomele alergice
Sărutul este o experiență uimitoare și sunt o mulțime de persoane care își pot aminti detaliile primului lor sărut. Sărutul nu numai că face parte din procesul uman al îndrăgostirii iar cercetările sugerează, de asemenea, că sărutul este o practică întâlnită în mai mult de 90% din culturile din întreaga lume.
De ce se sărută oamenii când sunt îndrăgostiți?
1. Oamenii se sărută pentru a-și da seama dacă se potrivesc. Conform studiilor, sărutul unei persoane transmite, de fapt, o mulțime de informații despre profilul său hormonal, dar și despre sănătatea sa, iar acest lucru îi ajută pe indivizi să ia decizii cu privire la ceea ce se va întâmpla mai departe în relația lor cu persoana pe care o sărută.
2. Sărutul ajută la longevitatea relațiilor. Potrivit specialiștilor, secretul pentru a avea relații lungi și fericite este acela ca ambii parteneri să fie mulțumiți de intimitatea lor fizică. Cercetările arată că perechile care se sărută și se îmbrățișează frecvent s-au dovedit a fi mult mai fericite în relațiile lor, spre deosebire de cele care nu s-au sărutat și s-au îmbrățișat des.
3. Sărutul reduce simptomele alergice! Dacă aveți alergii și simptome alergice, sărutul vă poate ajuta! Potrivit unei lucrări de cercetare, partenerii care s-au sărutat timp de 30 de minute au experimentat o scădere a producției de IgE specifice alergenului, ajutând astfel la atenuarea simptomelor alergice.
4. Sărutul reduce stresul. Chiar și în cele mai tensionate situații, sărutul este adesea cea mai bună idee! Un studiu realizat în 2009 a demonstrat că sărutul duce la „efecte fiziologice de ameliorare a stresului” și, de asemenea, a ajutat la reducerea apariției depresiei la adulții sănătoși, prin scăderea nivelului de cortizol.
5. Sărutul poate ajuta la creșterea imunității împotriva anumitor boli. Sărutul este o experiență sănătoasă și extrem de romantică și, în ciuda faptului că este o modalitate extrem de eficientă de a schimba bacterii și de a transmite germenii unul la altul, unele studii au arătat efectele săruturilor asupra creșterii imunității împotriva anumitor boli.
Alte lucruri pe care nu le știai despre sărut
- poți studia sărutul. Timp de mulți ani, oamenii au studiat știința din spatele motivului pentru care ne sărutăm, cu multe dezbateri cu privire la faptul dacă este un comportament învățat sau instinctiv, deoarece unele culturi nu se sărută. Din acest motiv, studiul sărutului, altfel cunoscut sub numele de filematologie, să aibă propriul cuvânt.
- În Roma antică, oamenii se sărutau când ajungeau la un acord. În Evul Mediu, când mulți oameni nu știau să scrie și să citească, pentru a semna un contract oamenii semnau cu un X (de aceea semnăm toate textele noastre cu X în zilele noastre) și apoi sărutau X-ul scris pentru a sigila contractul.
- sărutul a fost interzis la un moment dat în Marea Britanie. În 1439, Henric al VI-lea a interzis săruturile din cauza unui focar de ciumă. Sărutul era o parte importantă a ritualului și obiceiurilor religioase pentru a-i saluta pe ceilalți pe atunci și el credea că interzicerea acestui contact va opri răspândirea bolii.
Citește și: Ce se spune despre cei care se sărută în noaptea de Înviere. Semnificația pe care o are acest obicei