De ce să mănânci cireșe. 7 beneficii pentru organism
Publicat pe 31.05.2021 la 18:07 Actualizat pe 31.05.2021 la 18:07
Deși mulți sunt revoltați din cauza prețului ridicat al cireșelor la început de sezon, aceste fructe chiar merită toți banii. Cireșele au o mulțime de beneficii pentru organism. Echilibrarea tensiunii arteriale și reglarea tulburărilor de somn se numără printre ele.
- De ce să mănânci cireșe
- Șapte beneficii pentru organism.
Nu sunt cele mai ieftine fructe din piață, dar cu siguanță sunt printre cele care aduc cele mai multe beneficii. Cireșele sunt o adevărată minune a naturii!
Ce beneficii au cireșele pentru organism. + un detaliu interesant
Reglează tulburările de somn
Puțini știu că cireșele sunt alimente bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență. Din acest motiv, le sunt de mare ajutor celor care suferă de tulburări de somn.
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale
Fiind bogate în potasiu, care ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism, cireșele contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Ele mai conțin și quercetină, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice.
Recomandate într-o dietă pentru scăderea în greutate
Dacă dorești să slăbești, cireșele sunt mereu o alegere bună, deoarece au puține calorii și sunt bogate în apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, cințin multe vitamine, ceea ce susține întărirea metabolismului.
Estompează durerile musculare
Potrivit cercetărilor, cireșele ajută la calmarea durerilor musculare. Aportul mare de antioxidanți din compoziția cireșelor contribuie la scăderea inflamației din corp și susține atenuarea durerilor.
Întârzie apariția semnelor îmbătrânirii premature
Betacarotenul din cireșe este un antioxidant foarte important pentru organism care are proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging, pentru că are rol de protecție împotriva razelor solare. Cireșele sunt fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Aceștia sunt cei care luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature.
Întăresc firele de păr
Dacă ai părul fragil, consumul de cireșe te va ajuta din plin. Vitamina C și B din acest superfruct vor contribui la restabilirea sănătății părului, prin fortificarea foliculilor de păr și menținerea unul nivel de hidratare optim al scalpului.
Ameliorează durerile articulare
Durerile articulare provocate de gonartroză sau artrită pot fi calmate printr-o cură cu suc de cireșe, consumat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni la rând.
Un aspect puțin conoscut despre cireșe este faptul că au un indice glicemic redus, respectiv 22, ceea ce le face foarte potrivite pentru prevenirea diabetului.
Ce contraindicații au cireșele
Ca orice alt aliment, consumate în cantități mult prea mari, cireșele pot fi dăunătoare. Cei mai afectați sunt pacienții cu boli cronice renale, care sunt foarte afectați de consumul exagerat de cireșe, din cauza conținutului mare de potasiu.
Consumul exagerat de cireșe poate duce la hiperpotasemie, adică nivel ridicat de potasiu în organism. Afecțiunea apare în general în cazul persoanelor care consumă catități mari de cireșe, peste 1 kilogram pe zi. Printre simptomele hiperpotasemiei se numără bătăi rapide ale inimii, mâini amorțite și stare de leșin.
O cantitate mare de potasiu poate determina hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, în cazul celor cardiaci, dar și paralizie temporară în cazul pacienţilor cu boli renale.
Cireșele îngrașă? Câte calorii sunt în 100 grame de cireșe
După cum am menționat mai sus, cireșele sunt recomandate într-o dietă pentru slăbire, tocmai pentru că au foarte puține calorii. 100 grame de cireșe conțin doar 50 de calorii. De asemenea, conținutul de apă le face să fie foarte potrivite pentru scăderea în greutate.