Mulți le confundă, așa că atenție! Care este diferența dintre infarct și stopul cardio-respirator

Mulți le confundă, așa că atenție! Care este diferența dintre infarct și stopul cardio-respirator © Profimedia

Infarctul și stopul cardio-respirator nu sunt unul și același lucru. Este crucial să învățăm diferența dintre cele două, mai ales pe fondul mediatizării diverselor cazuri tragice cu figuri publice.

Recent, Mihai Constantinescu a fost victima unui stop cardiac, în urma căruia este acum în comă, la spital. Totul, la scurt timp după ce actorul Florin Busuioc a trecut printr-o cumpănă în urma unui infarct.

Diferența dintre infarct și stop cardio-respirator

Infarctul miocardic se produce în urma unei plăci de grăsime ce se depune pe pereții vaselor de sânge. Inima nu mai funcționează normal și apar, astfel dureri.

Stopul cardio-respirator este mult mai grav, așa cum explică o expertă.

„Infarctul, numit frecvent și atac de cord, este o afecțiune care are ca substrat înfundarea unui vas care irigă inima. În cazul unui infarct, pacientul are durere intensă, se prăbușește, dar respiră. Stop cardio-respirator are loc atunci când inima nu se mai contractă și nu mai primește aer de la plămâni. Înseamnă oprirea bătăilor inimii (a activității cardiace) subit și apare brusc. Cauzele sunt fie insuficiența de valvă, fie plămânul nu mai funcționează și nu se mai face schimbul gazos

În cazul unui stop cardiac, pacientul nu mai respiră și trebuie resuscitat în primele 10 minute, pentru a salva activitatea cerebrală. Cheia, întotdeauna, o reprezintă controalele la timp și respectarea recomandărilor. Depinde însă mult și de patologie”, a explicat dr. Gabriela Cozmanciuc, chirurg cardiolog, pentru Click!

A.P.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro