Este bine să credem în vise?
Publicat pe 27.05.2019 la 13:41 Actualizat pe 27.05.2019 la 13:43
Visele sunt cele care considerăm că transmit cele mai multe mesaje. Și asta nu o spunem noi, ci specialiștii în știința ontică. Cu toate acestea nu suntem niciodată convinși dacă este bine să credem în vise sau nu.
Visele sunt cele care considerăm că transmit cele mai multe mesaje. Și asta nu o spunem noi, ci specialiștii în știința ontică. Cu toate acestea nu suntem niciodată convinși dacă este bine să credem în vise sau nu.
Deși avem tendința de a căuta întotdeauna semnificațiile viselor noastre în dicționare specializate în acest sens, dacă semnificația nu este cea pe care o așteptăm, este posibil să nu credem în visul respectiv.
Ce spun specialiștii în acest sens?
Cei care se ocupă cu studiul viselor sunt cei care ne pot oferi informații asupra întrebărilor cu privire la visele noastre. Pe lângă aceștia, și reprezentanții bisericii ne oferă răspunsuri demne de luat în considerare.
Astfel, la întrebarea dacă este bine să credem în vise, răspunsul se află undeva la mijloc. Este bine să credem în ele, pe de o parte, pentru că ne pot fi transmise lucruri cu caracter anticipativ, însă, pe de altă parte, e bine să nu dăm prea mare importanță acestora pentru că nu se adeveresc, de cele mai multe ori.
Unde se plasează biserica în ceea ce privește visele? Ei bine, reprezentații bisericii sunt cei care ne îndeamnă să credem în vise, dar în maniera în care acestea au legătură concretă cu divinitatea, cu Dumnezeu. Asta datorită faptului că Dumnezeu ne poate transmite anumite mesaje, în funcție de acțiunile noastre. Ne putem da seama prin intermediul visurilor dacă procedăm corect sau nu, dacă urmează să ni se întâmple ceva neprevăzut, ori cum trebuie să procedăm în cazuri critice. Aceasta este poziția ortodoxă, poziție de la care nu se abate, pentru că, în ce privește visele cu caracter obișnuit, biserica se opune contundent încrederii în aceste imagini ce sunt produsul imaginației noastre și nimic mai mult, după cum aceasta consideră.
De cealaltă parte, noi considerăm că este bine să credem în vise, însă în măsura în care suntem capabili să facem diferențele între realitate și produsul imaginației din visul nostru. Mintea noastră se află în conexiune constantă cu universul, motiv pentru care putem primi, prin intermediul visurilor, mesaje dintre cele mai diverse. Credem în vise dacă știm să le interpretăm cum trebuie, motiv pentru care trebuie să consultăm în mod permanent un dicționar de vise înainte de a face presupuneri în legătură cu sensurile pe care le poate avea visul respectiv.
Specialiștii au făcut studii în urma cărora s-a demonstrat faptul că visele sunt produsul subconștientului nostru care lucrează în mod permanent, motiv pentru care, într-o măsură considerabilă, reflectă realitatea noastră interioară, temerile noastre, calitățile pe care le avem sau eșecurile pe care le putem suferi. Toată această schemă a visurilor este o înlănțuire de sensuri, având capacitatea de a scoate la iveală latura noastră reală.
Deși părerile sunt împărțite în ceea ce privește încrederea pe care trebuie să o avem în visele de-o noapte, trebuie , totuși, să tratăm această situație cu precauție, pentru că nu totul poate fi complet real, precum asta nu scoate din calcul un anumit grad de veridicitate a acestora.