Faci o schimbare de carieră în 2020? Iată de ce trebuie să ții cont
De Razvan Paltin.
Publicat pe 06.03.2020 la 11:18
Actualizat pe 06.03.2020 la 11:25
Te nemulțumește jobul actual și te-ai decis ca anul acesta parcursul tău profesional să se îndrepte către o altă direcție? Atunci înseamnă că a venit timpul să îți găsești o slujbă pe care să o iubești cu adevărat. Foarte mulți oameni se plâng în legătură cu serviciul lor și îl văd ca pe un rău necesar, așa că dacă te-ai decis să faci o schimbare în carieră avem câteva recomandări pentru tine care îți vor facilita procesul de tranziție către un domeniu ce ți se va potrivi mai bine. Iată de ce trebuie să ții cont:
Te nemulțumește jobul actual și te-ai decis ca anul acesta parcursul tău profesional să se îndrepte către o altă direcție? Atunci înseamnă că a venit timpul să îți găsești o slujbă pe care să o iubești cu adevărat. Foarte mulți oameni se plâng în legătură cu serviciul lor și îl văd ca pe un rău necesar, așa că dacă te-ai decis să faci o schimbare în carieră avem câteva recomandări pentru tine care îți vor facilita procesul de tranziție către un domeniu ce ți se va potrivi mai bine. Iată de ce trebuie să ții cont:
Îmbunătățește-ți competențele profesionale
Dacă te gândești că ai prefera să fii la un alt job luni dimineața, atunci încearcă să faci ceva pentru a schimba situația. În interacțiunea cu angajatorii, CV-ul reprezintă cartea ta de vizită, iar când vrei să faci o schimbare în câmpul muncii trebuie să te asiguri că vei scoate în evidență competențele profesionale relevante pentru a te face remarcat. Așadar, nu îți concentra atenția pe realizarea unui document în care să-ți prezinți succint evoluția profesională din punct de vedere cronologic, ci pune accent pe abilitățile care contează în viitoarea ta carieră.
Îmbunătățește-ți atributele care îți permit să-ți îndeplinești sarcinile de lucru. Ia în considerare faptul că există două tipuri de abilități pe care trebuie să le incluzi în CV ca să atragi atenția angajatorilor și anume soft skills (aptitudini de bază legate de personalitatea ta precum interacțiune, comunicare, negociere, analiză și gândire critică, motivație) și hard skills (aptitudini tehnice legate de cariera dorită, cum ar fi cunoașterea unor limbi străine, a unui anumit domeniu profesional).
Stabilește un obiectiv profesional
În cazul în care nu știi unde vrei să ajungi în carieră, riști să alegi un job la întâmplare și, mai târziu, să realizezi că ai eșuat. Prin urmare, află ce anume te motivează să te orientezi către un nou domeniu de activitate și cum te va ajuta acesta să evoluezi ulterior. Multe persoane fac greșeala de a alege ceva nou, doar pentru a obține un salariu mai bun. Bineînțeles, beneficiile materiale sunt un factor motivant, dar pe termen scurt. În cazul în care nu-ți place ceea ce faci în carieră, nu o să reziști într-un nou domeniu prea mult timp și s-ar putea să fii nevoit să o iei de la capăt. Dacă știi ce este important pentru tine și ți-ai fixat o destinație realistă de carieră, vei afla și care este drumul de parcurs ca să ajungi acolo unde îți dorești.
Ține cont de pasiunile tale
Ca să știi ceea ce ți se potrivește, să îți cunoști abilitățile și resursele, trebuie să ai un simț clar al identității tale. Acordă atenție pasiunilor pe care le ai și îndreaptă-te spre zona respectivă. Probabil ai auzit de multe ori remarca “fă ceea ce îți place cu adevărat și nu vei mai munci nici o zi din viața ta”. Parțial adevărată, aceasta scoate în evidență faptul că un job poate fi distractiv și relaxant, atâta vreme cât îți aduce plăcere. Valorifică-ți aptitudinile și încearcă să nu faci din schimbarea de carieră una lipsită de realism.
Ai nevoie de încredere în tine
Desigur, sunt anumiți pași asupra cărora trebuie să îți concentrezi atenția atunci când vrei să evoluezi din punct de vedere profesional, însă la nivel personal ai nevoie de foarte multă încredere în tine. Am putea spune că, dintre toți factorii care sunt implicați în ecuația schimbării carierei, atitudinea este esențială. Ai nevoie de motivație, determinare, toleranță la eșecuri și puterea de a persevera pentru a transforma această tranziție într-una eficientă. Simpla schimbare a jobului nu este de ajuns, ci trebuie să simți că evoluezi profesional. Vestea bună este că atitudinea – un cumul de tipare automate de gândire și reacții emoționale, se poate învăța și, în mod conștient ideile tale din interior se pot transforma în realitate.
Fă-te cunoscut pe piața muncii
Pe piața muncii există o regulă nescrisă care face referire la faptul că doar companiile aleg. De fapt, este vorba despre modul în care oamenii valoroși se fac cunoscuți astfel încât să atragă atenția angajatorilor. În acest sens, fie că vizezi anumite companii sau un domeniu de activitate, încearcă să fii în legătură constantă cu cariera spre care te îndrepți. Participă la conferințe și evenimente profesionale, relaționează cu persoane care lucrează în sectorul dorit ori interacționează cu companiile oriunde ai ocazia, de pildă pe paginile lor sociale ori pe platformele web.
Asigură-te că acționezi la timp pentru a-ți construi viața pe care ți-o dorești. Nu accepta inerția unui drum greșit în carieră, deoarece nu vei putea să evoluezi niciodată într-o direcție care să îți aducă satisfacții pe termen lung.