Ferește-te de aceste măsline când mergi la cumpărături! Vezi de ce pot fi toxice
Publicat pe 18.07.2020 la 15:00 Actualizat pe 18.07.2020 la 15:03
Măslinele reprezintă un aliment bogat în nutrienți, care poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. Totuși, trebuie să fim foarte atenți la ce cumpărăm. De la a ne face mai sănătoși, tot măslinele ne pot pune sănătatea în pericol.
- Măslinele din comerț, pot fi periculoase.
- 40% dintre acestea conțin aditivi toxici, potrivit unui studiu.
- Atenție la măslinele colorate artificial.
Măslinele pot aduce numeroase beneficii organismului. Printre acestea se numără: prevenirea bolilor cronice, asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienți, tratarea constipatiei, reglarea colesterolului în organism și facilitarea pierderii în greutate, potrivit sfatulmedicului.ro
De aceea, ele sunt un aliment de bază în dieta mediteraneană.
În anumite condiții însă, măslinele pot deveni toxice. Depinde foarte mult de felul în care au fost tratate și ce aditivi conțin.
Atenție la etichetă!
Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori asupra a 20 de sortimente prezente pe piața românească, aproape jumătate dintre acestea erau colorate artificial. Mai precis într-un procent de 40%. În același timp, specialiștii au descoperit că aceste sortimente conțin și 9 tipuri de aditivi alimentari.
Se recomandă evitarea măslinelor care au în compoziție E202 in compozitie, numit și sorbat de potasiu. Acest conservant poate irita pielea, ochii și mucoasele.
Cele mai periculoase măsline sunt cele care au în compoziție E270, sau acid lactic.
Același studiu a atras atenția și asupra E579 și E585:
Măslinele în care se regăsește E579, sau gluconat feros, poate provoca leziuni la nivelul esofagului și al stomacului. Acest un stabilizator artificial este utilizat, de obicei, la oxidarea măslinelor verzi, pentru a căpăta culoarea neagră.
Toxice sunt și măslinele ce conțin E585, sau lactat feros. Acesta este, de asemenea un stabilizator, care provoacă aceleași reacții.
Nici conținutul ridicat de sare nu este bun pentru organism. Organizatia Mondială a Sănătății recomandă un consum de sare de 5 grame pe zi, în timp ce unele măsline conțin 7 grame de sare/ 100 grame de produs.
Pentru a distinge într-un mod ușor și rapid care sunt măslinele naturale față de cele artificiale, o metodă ar fi strângerea măslinei între degete, pentru a observa ce culoare are zeama lăsată. De asemenea, culoarea naturală a măslinei este de mov închis, în timp ce culoarea neagră este una artificială.