Albirea dinților acasă. Tratamente naturale pentru un zâmbet frumos
Publicat pe 13.10.2020 la 16:56 Actualizat pe 13.10.2020 la 16:56
Zâmbetul nostru ne definește! De aceea este extrem de important să avem grijă de el. O dantură frumoasă, albă și strălucitoare, cu siguranță atrage toate privirile. Dacă nu sunteți mulțumit sau mulțumită de aspectul dinților dumneavoastră, pentru albire nu este obligatorie vizita la medicul stomatolog. Există trucuri, pe care le puteți încerca acasă și care nu vor da greș!
- Trucuri pentru albirea dinților!
- Cum vă puteți albi dinții fără vizita la stomatolog.
- Metode pe care le puteți încerca acasă.
Pentru că un zâmbet frumos înseamnă încredere, cu toții ne dorim dinți cât mai albi. De multe ori, observăm că simplul periaj nu ajută prea mult și ne gândim să apelăm la tratamente costisitoare, în cabinetul medicului dentist. Există însă și alte metode, de încercat chiar în propria casă. Soluții naturale care te-ar putea ajuta să ajungi mai aproape de nuanța dorită a dinților.
Albirea dinților acasă cu tratamente naturale
Albirea dinților acasă cu bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu are numeroase beneficii pentru sănătate, însă este și unul dintre cele mai recomandate produse naturale pentru albirea dinților. De multe ori, acest ingredient este deja prezent în compoziția multor paste de dinți obișnuite, tocmai datorită proptietăților sale de albire. Dacă doriți însă rezultate mai bune, într-un timp mai scurt, iată rețeta:
Ingrediente:
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (1.5 g)
- Câteva picături de zeamă de lămâie
- 1 cană de apă (250 ml)
Cum se prepară:
Într-o ceașcă se adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și câteva picături de apă sau zeamă de lămâie. Se amestecă până când capătă consistența unei paste, ușor aplicabilă. Ulterior, se lasă să acționeze timp de două minute. Dacă vrei să elimini o pată de pe dinte, aplică pasta direct pe ea, lăsând-o să acționeze. Pentru o eficacitate mai mare, freaca pata cu periuța de dinți.
Albirea dinților acasă cu folie de aluminiu
Nici aici nu lipsește bicarbonatul de sodiu. Pentru albirea dinţilor cu folie de aluminiu vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- puţină pastă de dinţi (de preferat o pastă pentru albirea dinţilor)
- o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu
- folie de aluminiu
Cum se prepară:
Pasta de dinţi se amestecă cu bicarbonatul de sodiu. Compoziția se pune pe o bucată de folie de aluminiu, apoi folia va fi fixată pe dinții de sus sau de jos. La fel și pentru dinții rămași. Timpul de acțiune este de o oră și este recomandat ca procedura să fie repetată de două ori pe săptămână, pentru rezultate vizibile și dinți de un alb fermecător.
Albirea dinților acasă cu carbune
Poate părea ciudat, dar cărbunele medicinal poate fi foarte eficient în albirea dinților.
Atenție! Nu folosiți altceva în afară de cărbune medicinal, cumpărat de la farmacie.
Cum se prepară:
Se pisează cărbunele medicinal, iar praful obținut se va aplica cu ajutorul periuței de dinți. Este de recomandat să fie folosită o periuță separată decât cea uzuală. După ce ai pus praful de carbune pe periuță, nu trebuie decât să te speli, normal, pe dinți între 3 si 5 minute. Trebuie clătit foarte bine.
Cărbunele are efect abraziv și absoarbe taninii, adică acei pigmenti regăsiți în băuturi precum cafea, ceai, vin roșu, suc de struguri etc.
Alte trucuri pentru albirea dinților. Benzi pentru albirea dinților acasă. Cum functionează
Benzile pentru albire sunt foarte ușor de folosit. Odată cumpărate, tot ce trebuie să faci este să le dezlipesti conform instrucțiunilor de pe ambalaj și le lipesti pe dinți, exact ca în cazul foliilor de aluminiu, cu pasta preparată în casă.
Timpul de utilizare este redus la jumătate, adică 30 de minute. Este foarte important ca în acest interval orar să nu mănânci și să nu bei. Poți face acest lucru după ce le-ai dezlipit. Nimic mai simplu!
Totodată, există anumite alimente la care nu te-ai aștepta și care te pot ajuta în albirea dinților. Este vorba despre cojile de portocală, cojile de banană sau căpușile. Iată cum:
Coaja de portocală:
Freacă dinții cu partea interioară a unei coji de portocale timp de 1 – 2 minute, în fiecare zi. Repetă procedeul timp de două săptămâni și vei remarca diferența.
Coaja de banană:
Freacă dinții cu partea interioară a cojilor de banane timp de 10 minute, de două ori pe zi. Lasă remediul să acționeze încă 20 de minute, apoi spală-te pe dinți. Este de așteptat să vezi rezultatele după maxim două săptămâni.
Căpșunile:
Ingrediente:
- 10 căpșuni
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (3 g)
Cum se prepară:
Pisează căpșunile până se obține o pastă, căreia să îi adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu.
Spalăți dinții cu pasta obținută, de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Lasă pasta să acționeze 10 minute.
De ce se îngălbenesc dinții
Îngălbenirea dinților poate fi favorizată atât de factori interni cât și externi. Iată cele mai frecvente cauze și vezi cum le poți evita.
Cauze interne:
Moștenirea genetică: nuanța dinților a ost moștenită pe cale genetică
Tratamentul cu anumite antibiotice (tetraciclină sau amoxciclină) în perioada de formare a dinților, până la vârsta de 7 ani, tratament care colorează incisivii și caninii din interior, în toată structura lor: gradul de îngălbenire depinde durata tratamentului și doza de antibiotic.
Infecții la mamele gravide: pot provoca decolorarea dinților la sugar, prin afectarea dezvoltării smalțului.
Unele tratamente, precum: radiațiile, chimioterapia, antihistaminicele, medicamentele antipsihotice și medicamentele pentru tensiune arterială ridicată.
Îmbătrânirea: dinții încep să se îngălbenească odată, după vârsta de 50 de ani.
Devitalizarea dintelui: duce la îngălbenire și chiar înnegrire, în timp, din cauza produselor de necroza din pulpa dentară și a substanțelor medicamentoase folosite în tratamentele de canal.
Cauze externe:
Igiena precară: periajului incorect și/sau neregulat duce automat la îngălbenire, deoarece, în timp se formează placa bacteriană și apare tartrul.
Fracturarea smalțului dentar, în urma accidentelor.
Anumite alimente și băuturi: ingerarea de alimente, condimente, băuturi cu potențial de a păta dinții, precum: vinul roșu, cafeaua, ceaiurile închise la culoare, băuturile acidulate (mai ales cele de culoare închisă- precum Cola), sosul de soia, oțetul balsamic, sosul de tomate, curry, struguri, vișine, afine, coacăze, mure, sfeclă, ciocolata, citricele. Nu înseamnă că nu trebuie să mai consumi aceste alimente și bauturi, ci doar că trebuie sa le consumi cu moderație și să ai grijă să își speli dinții ăn interval de maxim o oră, după ce le-ai consumat. Altfel, acizii și coloranții îți vor păta smalțul.
Fumatul:Gudronul si nicotina se depun pe smalț, îngălbenindu-l. Fumatul dăunează grav sănătății...orale, deoare ce este un factor principal al apariției parodontozei.
Excesul de fluor: Majoritatea pastelor de dinți conțin fluor și știm că acesta ajută la prevenirea cariilor. Totuși, utilizat în exces, prin medicamente sau apă îmbogățită cu fluor, poate duce la fluoroză- care se manifestă prin apariția unor pete pe dinți.
Folosirea apei de gura cu clorhexidină, pentru mai mult de 4 săptămâni: această substanță, utilizată pe termen lung, poate cauza pete maronii pe suprafața dinților și depunerea tartrului dentar.(Sursa: www.neoclinique.ro)
CITEȘTE ȘI: Cum să îți faci bucle acasă, fără ondulator