Ce este cuperoza, ce o declanșează și cum tratezi un început de cuperoză
Publicat pe 14.04.2021 la 16:45 Actualizat pe 14.04.2021 la 16:45
O boală foarte des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, este cuperoaza. Despre această afecțiune o să vorbim în rândurile de mai jos, dar vă spunem și despre ce declanșează această boală, dar și cum o putem trata.
- Cuperoaza este o boală des întâlnită în rândul populației.
- Cuperoaza se manifestă prin roșeața feței.
Vorbim acum despre una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii. Cuperoza este o afecțiune ce apare din cauza unor alergii sau a stresului și înseamnă dilatarea permanentă a vaselor capilare, care sunt foarte fragile și care nu se mai contractă de la sine.
Ce este cuperoza și cum arată
Cuperoza se caracterizează prin roșața obrajilor în mod special, însă aceste pete se pot extinde pe frunte, nas, gât, bărbie ori piept. Această afecțiune poate apărea instantaneu și poate dura doar o scurtă perioadă de timp, ori roșeața poate fi foarte intensă și poate persista până la câteva zile. De asemenea, în cazuri grave, conform specialiștilor, petele roșii se pot transforma chiar în umflături ale feței.
Cauzele cuperozei
Cuperoza nu se manifestă la fel la toate persoanele, afecțiunea diferă în funcție de piele și de cauza care a declanșat-o. De cele mai multe ori, cuperoza apare din cauza unei pieli uscate, unei sensibilități exagerate, mărire porilor, vârsta, culoarea tenului, moștenirea genetică, tulburări endocrine, consul unor alimente și băuturi, fumatul, sedentarismul, intrarea la menopauză ori consul diferitelor medicamente.
Tratament pentru început de cuperoză
Așa cum cauzele cuperozei sunt diferite, la fel și tratamentul acesteia este unul care diferă de la stadiul în care se află boală, până la persoana în cauză.
Însă, dacă boala este în stadiu incipient, specialiștii recomandă folosirea unor creme vasoactive, bogate în substanțe cu rol în reglarea circulației sanguine, având și un efect calmant și antiinflamator.
Dar nu despre același tratament vorbim și atunci când cuperoza se manifestă într-o formă mai gravă. În stadiu avansat, această afecțiune se tratează printr-o intervenție cu laser, realizată în cabinetele de specialitate.
Vedete care au cuperoză
După cum bine știți și vedetele sunt oameni normali, astfel că până și ele s-au luptat de-a lungul timpului cu boala numită cuperoză. Printre acestea se numără și Dan Bittman, personaj ce se vindecat datorită sfaturilor primite de la Oana Turcu, dar și peste hotare se întâmplă astfel de cazuri. Cameron Diaz, dar și actrița din „Jurnalul lui Bridget Jones”, Renee Zellweger, s-au luptat cu roșeața pielii. Totodată, chiar și la casel mari se întâmplă să apară cuperoza sau razaceea, așa cum mai este cunoscută în rândul oamenilor. De exemplu, Prințul William și Prințesa Diana sunt purtătorii acestui diagnostic, în ceea ce îi privește pe cei doi, boala este una genetică, care, cel mai probabil, se va transmite și urmașilor.
Citește și: Cum să scapi de coșuri definitiv