Cele mai vechi bijuterii din lume care au marcat istoria
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 19.12.2019 la 17:01
Actualizat pe 19.12.2019 la 17:06
Astăzi, avem la dispoziție o mulțime de tipuri de bijuterii care ne înfrumusețează și ne completează ținutele. Diversitatea de forme, materiale și culori ne încântă privirile și ne permite să alegem doar acele modele care se potrivesc personalității noastre. Indiferent de stilul lor, un singur lucru este cert: bijuteriile au un farmec aparte, căruia nu îi putem rezista!
Astăzi, avem la dispoziție o mulțime de tipuri de bijuterii care ne înfrumusețează și ne completează ținutele. Diversitatea de forme, materiale și culori ne încântă privirile și ne permite să alegem doar acele modele care se potrivesc personalității noastre. Indiferent de stilul lor, un singur lucru este cert: bijuteriile au un farmec aparte, căruia nu îi putem rezista!
Totuși, accesoriile moderne sunt foarte diferite de cele purtate în timpurile străvechi. Chiar și așa, și atunci, la fel ca acum, aceste obiecte confecționate din materiale prețioase au reprezentat o formă de manifestare a personalității în toate civilizațiile. Vrei să afli care sunt cele mai vechi bijuterii din lume? Te invităm să descoperi în continuare:
Cele mai vechi podoabe din lume au o istorie de peste 100.000 de ani
În urmă cu 100.000 de ani, oamenii foloseau scoicile pentru a se împodobi. Cea mai veche bijuterie din lume, descoperită într-un sit arheologic din Algeria, este un colier format din 4 scoici perforate și prelucrate ornamental.
În epoca de piatră, podoabele erau, de asemenea, confecționate din perle, cochilii, vertebre de pește, oase și dinți de animale. Mai apoi, în epoca bronzului, metalul a devenit materialul cel mai utilizat pentru realizarea bijuteriilor. Aurul era metalul prețios frecvent folosit în Egiptul antic, care, în combinație cu diverse pietre prețioase și semiprețioase, dădea naștere unor bijuterii spectaculoase. Câteva dintre pietrele preferate de egipteni erau următoarele: ametistul, turcoazul, onixul, lapis lazuli și alabastrul. Bijuteriile confecționate în acea perioadă pot fi admirate și astăzi în Muzeul Egiptean din Cairo.
Incașii realizau bijuterii din „lacrimile lunii”
Dacă în India Antică prelucrarea aurului ajunsese la un nivel destul de avansat, meșterii bijutieri descoperind tehnica auritului și a argintatului, incașii i-au atribuit acestui material pseudonimul de „sudoarea soarelui”. Aurul se regăsea din plin în regiunile incașe, la fel și argintul, pe care aceștia îl numeau „lacrimile Lunii”. Bărbații bogați purtau la gât podoabe din argint, însă metalele prețioase erau utilizate și pentru alte tipuri de accesorii, cum ar fi discurile pentru păr sau ornamentele pentru încălțăminte. Femeile purtau și ele accesorii atașate de mantii (așa numitele tupu), decorate cu clopoței din aur, argint sau chiar din aramă.
Din fericire, poți avea și tu accesorii superbe realizate din „lacrimile lunii”! Comandă brățări din argint de la Metaphora, pentru tine și pentru persoanele dragi ție!
Diamantele, o pasiune descoperită timpuriu
Primele diamante au fost descoperite în antichitate, în jurul anului 800 î.Hr, pe vechile tărâmuri indiene. Deși ai putea crede că diamantele sunt parte a lumii moderne, trebuie să știi că acestea au stârnit pasiuni încă din cele mai vechi timpuri. Celebrul Plinius cel Bătrân din Roma Antică vorbea despre diamante ca fiind „nu doar cele mai valoroase dintre pietrele prețioase, dar cele mai mai prețioase lucruri din întreaga lume”. În Grecia Antică, acestea erau considerate lacrimi ale zeilor, motiv pentru care, timp de secole întregi, oamenii avea credința că diamantele au proprietăți supranaturale.
Astăzi poți alege din magazinele de specialitate o mulțime de bijuterii, în funcție de preferințele tale și de bugetul disponibil. Alege bijuterii unicat din argint sau aur, pe care le poți purta ani la rând, fără să se demodeze sau să se deterioreze!