Trucuri pentru curățarea corectă și simplă a fierului de călcat
Publicat pe 29.12.2020 la 14:48 Actualizat pe 29.12.2020 la 14:48
După mai multe utilizări, talpa fierului de călcat începe să se murdărească. Impuritățile apărute sunt rezultatul călcării la temperaturi prea mari a anumitor haine, ale căror fibre ajung să se topaească. Este un lucru cât se poate de normal și există câteva trucuri pentru o curățare eficientă.
- Cum se curăță, în mod corect, fierul de călcat.
- Metode simple și rapide.
- De ce este necesară curățarea fierului de călcat
Utilizarea frecventă a fierului de călcat, la fel ca în cazul oricărui aparat electrocasnic, duce în timp la uzura acestuia. Din acest motiv, necesită o îngrijire corespunzătoare, pentru a-i prelugi durata de viață, dar și pentru a ne bucura de haine curate și frumos călcate.
Cum se curață corect talpa de la fierul de călcat
Fierul de călcat ar putea necesita o curățare destul de complexă. Depinde dacă vorbim despre exterior (tapa acestuia), interior sau orificii. Curățarea tălpii nu este însă, deloc complicată. Se poate realiza foarte ușor și rapid, dacă cunoaștem niște trucuri ce ne sunt de mare ajutor.
Știm că talpa fierului de călcat necesită curățare în două situații:
- În loc să alunece lin pe material, fierul de călcat se blochează pe anumite suprafețe textile;
- În loc să scoată aburi, fierul de călcat începe să elimine impurități
Nu e motiv de îngrijorare. Pentru curățarea suprafeței exterioare se poate apela la următoarele ingrediente: oțet + bicarbonat de sodiu, sare, ceară, pastă de dinți, ori lămâie și bicarbonat de sodiu.
Curățarea fierului de călcat cu sare
Caracterul abraziv al sării este determinat de structura acestui ingredient-minune pentru curățare. Sarea este compusă din mici cristale cu vârfuri ascuțite, fapt ce îi transformă acest produs într-un veritabil glaspapir. De aceea, sarea poate fi utilizată cu succes pentru razuirea petelor și a altor surse de murdărie, de pe de o lista întreagă de suprafețe.
CUM SE UTILIZEAZĂ:
Rupe o bucată mare de hârtie și acoper-o integral cu sare;
Pornește apoi fierul și calcă apoi hârtia acoperită cu sare, până când toată murdăria de pe talpă acestuia a dispărut;
După ce petele de murdărie au fost îndepărtate, șterge apoi talpă fierului de călcat cu o lavetă curată;
Curățarea fierului de călcat cu bicarbonat
- Oțet + bicarbonat de sodiu
Această soluție se dovedește a fi extrem de eficientă, deoarece oțetul este obținut prin fermentare, proces prin care zaharurile sunt transformate în acid.
Acidul dizolvă rapid grăsimile, microbii și alte impurități de pe talpă fierului de călcat. Se recomandă diluarea în prealabil cu apă a cantitățîi de oțet utilizate.
CUM SE UTILIZEAZĂ:
În cazul în care impuritățile de pe talpă fierului de călcat nu acoperă o suprafață foarte mare, se va utiliza o cantitate mică de oțet alb, îmbibată într-o lavetă curată;
Dacă murdăria este distribuită uniform, pe întreaga suprafață a tălpii fierului de călcat, se poate adaugă și o linguriță de bicarbonat de sodiu în oțet;
După ce impuritățile au fost îndepărtate cu ajutorul acestei prime soluții, fierul de călcat se va șterge în final, cu o altă lavetă curată.
- Lămâie + bicarbonat de sodiu
Utilizate împreună, cele două substanțe produc o reacție acidă ce înlătura imediat urmele de murdărie de pe talpă fierului de călcat, oferindu-i acestei suprafețe un luciu frumos.
CUM SE UTILIZEAZĂ:
La momentul aplicării, talpă fierului de călcat trebuie să fie rece;
Se amestecă foarte bine cele două ingrediente, până când se formează o pastă;
Pastă se aplică apoi pe întreagă suprafață a tălpii, cu ajutorului unui burete;
Se așteaptă preț de aproximativ 5 minute;
În final, mixtură se îndepărtează cu ajutorul unei lavete umede.
De ce trebuie curățat fierul de călcat și cat de des
În urma utilizărilor frecvente, anumite haine, fie ele din fibre sintetice sau naturale, vor lăsa impurități pe talpa fierului de călcat. Amânarea curățării sau alegerea de a nu curăța deloc aparatul va duce la murdărirea sau chiar ruperea hainelor pe care le călcăm.
Curățarea constantă a fierului de călcat îi prelungește durata de viață și buna sa funcționalitate.
Nu necesită mult timp, iar satisfacția este una garantată. După cum am explicat, se poți folosi ingrediente naturale pentru curățarea sau se poate opta pentru un fier de călcat cu funcție de autocuratare, ce reduce substanțial timpii de igienizare a acestui produs.
Informații mai multe despre produsul pe care îl utilizați și cât de des este recomandat a fi curățat, sunt cuprinse în cartea tehnică.
Sursă: ideall.ro
CITEȘTE ȘI: Cele mai ghinioniste cadouri! Ce să nu primești în dar ca să nu îți dai viața peste cap