Ghid Cumpare Oale si Cratite: Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Vasele De Gatit
Publicat pe 27.05.2019 la 13:50 Actualizat pe 27.05.2019 la 13:52
Odata cu aparitia cooking show-urilor tv, perceptia oamenilor asupra gatitului s-a schimbat considerabil, prepararea mancarii devenind o forma de entertainment si relaxare. Creativitatea oamenilor de rand in bucatarie a luat amploare din dorinta acestora de a gusta delicatesele preparate pe micul ecran, deci de a se transforma in chefi in propria bucatarie.
Odata cu aparitia cooking show-urilor tv, perceptia oamenilor asupra gatitului s-a schimbat considerabil, prepararea mancarii devenind o forma de entertainment si relaxare. Creativitatea oamenilor de rand in bucatarie a luat amploare din dorinta acestora de a gusta delicatesele preparate pe micul ecran, deci de a se transforma in chefi in propria bucatarie. Totusi, fiecarei gospodine i s-a intamplat macar odata sa incerce o reteta prezentata la tv si, desi a urmat cu strictete fiecare pas, manacrea sa nu arate la fel ca in emisiunea preferata. Motivul? Lipsa ustensilelor de bucatarie corespunzatoare. Da, gustul si aspectul preparatelor tale depind si de calitatea accesorilor de bucatarie pe care le folesesti. Stai, nu pleca inca la cumparaturi! Ghidul de mai jos te va ajuta sa faci alegerea oalelor si a cratitelor potrivite pentru bucataria ta!
Inainte sa iti pregatesti lista de shopping pentru bucatarie, asigura-te ca tii cont de urmatorele:
• Utilitatea si calitatea ustensilelor pe care le detii
In cazul in care nu vrei sa iti schimbi in totalitate produsele de bucatarie, asigura-te ca cele pe care le folosesti deja sunt in stare buna si te vor ajuta pe viitor! Daca, insa, calitatea acestora lasa de dorit, creeaza spatiu pentru cele noi! Pastreaza-le, totusi, pe cele cu valoare emotionala!
• Aragazul de care beneficiezi
Daca nu ai de gand sa cumperi unul nou odata cu schimbarea ustensilelor de bucatarie, ar fi bine sa iei in calcul atat proprietatile cuptorului, cat si ale plitei pe care le detii. Materialele din care sunt confectionate oalelele si tigaile trebuie alese in functie de mediul in care acestea vor fi folosite, asa ca diferentele dintre un cuptor pe gaz si unul electric sunt foarte importante!
• Preparatele pe care le gatesti frecvent
Stilul personal de gatit este un factor esential in stabilirea ustensilelor indipensabile bucatariei tale. Alegeti oalelele si tigaile in functie de meniul pe care il adopti in general si de preparatele pe care ai vrea sa le incerci pe viitor . Tu stii cel mai bine de ce are nevoie bucataria ta!
• Seturi vs produse individuale
Desi de multe ori tindem sa privim seturile de bucatarie ca pe o super oferta careia nu ii putem rezista prin prizma raportului cantitate-pret care ne surade, produsele individuale pot fi mai avantajoase, fiind personalizate nevoilor fiecarei case. Nu este nevoie sa avem dulapurile pline de oale si tigai pe care sa nu le folosim niciodata, mai eficient este sa folosim cateva produse de inalta calitate care ne vor usura munca!
Referindu-ne la materialul din care alegi sa fie fabricate ustensilele tale de bucatarie, trebuie sa ai in vedere:
- rezistenta in timp – durabilitatea materialului este esentiala in bucatarie, dandu-ti siguranta ca ai facut cea mai buna investitie.
- reactivitatea la diferite alimente – materialul ustensilelor de bucatarie poate afecta gustul si aspectul preparatelor, intrand in componenta acestora; este foarte important sa ne alegem cu grija ustensilele de gatit si sa fim informati cu privire la riscurile pe care le presupune contactul unui material cu un anumit aliment.
- proprietatea materialului de a conduce caldura – unele materiale se incalzesc foarte rapid si fac fata cu usurinta schimbarilor bruste de temperatura; mancarea va fi gatita mai bine pe un material conducator de caldura.
- durata de curatare – nimanui nu ii place sa piarda timpul spaland vase, asa ca usurinta cu care curatam oalele si tigaile reprezinta un factor esential in luarea unei astfel de decizii.
- pretul – bugetul iti poate limita sau extinde lista de optiuni.
Toti acesti factori vor contribui in mod egal la decizia ta, iar mai jos gasesti o lista cu avantajele si dezavantajele materialor care isi pot face loc la tine in bucatarie.
• Produsele din otel inoxidabil:
Indispensabile din orice bucatare, oalelele si tigaile din inox sunt foarte practice. Otelul inoxidabil este un aliaj ce continue otel, crom si carbon. Calitatea produselor este amplificata daca acestea contin un strat interior de aluminiu sau cupru. Printre avantajele acestui material se numara pretul accesibil sau rezistenta in timp, pastrandu-si stralucirea initiala o lunga perioada. Acessorile de bucatarie din otel inoxidabil se curata usor si nu reactioneaza la contactul cu alimente. Dezavantajul consta in fapul ca este un slab conducator de caldura.
• Produsele din aluminiu:
Aluminiul este un material dur, rezistent si foarte avantajos, renumit pentru capacitatea sa de a incalzi cu surinta alimentele. Totusi, dezavantajul acestuia consta in reactivitatea sa la contactul cu diferite produse alimentare. Aluminiul poate influenta gustul si aspectul manacarii, de aceea il regasim frecvent in diferite aliaje ce fac posibila disparitia acestui dezavantaj.
• Produsele din fonta:
O alta optiune extrem de populara in randul gospodinelor este fonta. Oalele si tigaile din acest material ne pot readuce gusturile copilariei. Fonta este extrem de dura si rezistenta in timp, oalele si tigaile dintr-un astfel de material fiind adesea pastrate si transmise din generatie in generatie. Este un bun conducator de caldura, insa netratata poate rugini si afecta gustul preparatelor. Un alt dezavantaj este reprezentat de greutatea materialului, care sporeste dificultatea in bucatarie.
• Produsele antiaderente:
Usor de curatat si intretinut, oalele si tigaile antiaderente usureza munca oricarui bucatar, incepator sau profesionist, fiind prezente in fiecare bucatarie . Acestea reduc consumul de ulei si ajuta adoptarea unei diete sanatoase. Materialele sunt rezistente, unicul dezavantaj fiind faptul ca prajirea sau coacerea alimentelor intr-un astfel de recipient nu vor capata aceeasi culoare ca cele gatite intr-o tigaie obisnuita.
• Produse din cupru:
Adesea intalnit in bucatarii profesionale, cuprul este un material costisitor, dar care merita investitia. Fiind un bun conducator de caldura, materialul se adapteaza usor la schimbari bruste de temperatura. Principalul dezavantaj este reprezentat de faptul ca influenteaza gustul si aspectul preparatelor acide. Aceste ustensile de bucatarie isi pierd cu usurinta aspectul initial si sunt greu de intretinut. Mai mult decat atat, cuprul nu este compatibil cu plita cu inductie si nu poate fii spalat la masina automata.
Stiu ca pare o decizie dificila, insa, indiferent ce alegi sa cumperi, norocul iti surade! Ai sansa sa gasesti toate produsele pe care ti le doresti in acelasi loc. Arunca un ochi pe shopU.ro, sectiunea “oale si cratite”, si te asigur ca vei gasi tot ce ai nevoie!