Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.07.2024 la 17:26
Actualizat pe 21.07.2024 la 17:26
Există mai multe zone ale țării unde oamenii încă păstrează cu sfințenie anumite tradiții, obiceiuri și chiar sărbători care nu se regăsesc în calendarul ortodox, dar nici în scrierile bisericești. Ilie Palie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie.
- Ilie Pălie ar fi înrudit cu Sfântul Ilie
- Cum îi pedepsește Ilie Palie pe cei care lucrează pe 21 iulie
- Cine este Sfântul Foca, sarbatorit pe 23 iulie
Deși în calendarul ortodox nu există niciun sfânt cu numele de Ilie Pălie, deci biserica nu face referire la o asfel de sărbătoare, există mulți oameni care consideră această zi ca fiind una sfântă în care nu au voie să facă diverse lucruri.
Ilie Pălie ar fi înrudit cu Sfântul Ilie
Oamenii din anumite zone ale țării amintesc de Foca pe data de 22 iulie. În calendarul bisericesc însă, pe data de 22 iulie apare „Sfânta Maria Magdalena” și abia pe 23 iulie apare „Aducerea moaștelor Sfântului Foca”.
Oamenii din unele regiuni ale țării nu lucrează când sunt aceste două pseudo-sărbători, Ilie-Pălie și Foca. Cred că dacă nu vor ține cont de aceste zile, se pot îmbolnăvi sau locuințele le pot fi mistuite de flăcări.
Ilie-Pălie se ține pe data de 21 iulie. Despre el se spune că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul trăsurii de foc a Sfântului Ilie. Vorba din popor spune că persoanele care muncesc în această zi sunt „pălite” (lovite) de necazuri sau boli grele chiar în ziua următoare.
Cine este Sfântul Foca, sărbătorit pe 23 iulie
Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și ca Sfântul Foca, este comemorat în calendarul ortodox pe 23 iulie. Despre Sfântul Mucenic Foca se știe că a fost un episcop creștin și martir care a trăit în secolul al III-lea.
Pentru a renunța la credința creștină, Sfântul Foca a fost supus unor chinuri și torturi cumplite. A rămas însă ferm și nu s-a lepădat de Dumnezeu nici în fața morții. Se spune că Sfântul Foca a fost martirizat în anul 303 d.C., fiind ucis pentru credința sa în Hristos.
Citește și: Calendar ortodox, marţi, 23 iulie. Rugăciunea care te scapă de toate fricile