În ce locuri se pot arunca bradul natural, după sărbători. Greșeala uriașă în urma căreia poți risca o amendă usturătoare
Publicat pe 01.01.2024 la 18:18 Actualizat pe 01.01.2024 la 18:18
Ne aflăm în prima zi a Noului An, asta după ce sărbătorile din iarnă au trecut, iar mulți români s-au grăbit să despodobească bradul și să scape de el. În cazul brazilor artificiali, se știe deja că aceștia pot fi reciclați și folosiți ani la rând. În schimb, dacă vorbim despre cei naturali, aici lucrurile devin mai complicate. Iată unde poți aruna bradul natural, dar și ce amendă pot risca cei ce nu respectă legea!
- Unde trebuie să arunci bradul, de fapt
- Greșeala uriașă care îți poate aduce o amendă usturătoare
An de an, mii se români aruncă brazii folosiți la ghenă, la colțul blocului sau îi lasă abandonați direct pe stradă. Puțini știu, însă, unde trebuie să arunci bradul și ce riști dacă îl lași la întâmplare.
Unde trebuie să arunci bradul, de fapt
Fără doar și poate, bradul este simbolul Crăciunului și de el se leagă multe tradiții și obiceiuri. Însă, una dintre ele are legătură cu momentul când se împodobește și, respectiv, când se despodobește bradul.
Așadar, potrivit tradiției, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului sau cu o zi înainte și este ținut în casă până la Bobotează, adică până la data de 6 ianuarie a Noului An.
Se pare, însă, că mulți români împodobesc însă bradul mai devreme, pentru a se bucura de el cât mai mult timp, în timp ce alții renunță la el mult mai devreme decât ar fi cazul, iar asta pentru că pomul începe să se usuce.
Însă, trebuie să știi că, dacă sunt lăsați la întâmplare, pe străzi sau lângă bloc, pot atrage amenzi usturătoare. Oamenii legii avertizează că sancțiunile care se aplică sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.
Greșeala uriașă care îți poate aduce o amendă usturătoare
În acest fel, unele primării din România au organizat centre de colectare și reciclare a brazilor, potrivit lui Andrei Corlan, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Totodată, există însă și mari magazine care au program de buy-back, adică oferă un voucher dacă duci bradul înapoi, pentru a fi reciclat.
Dacă vorbim de Capitală, în sectoarele 1, 2, 3 și 4, brazii vor fi preluați de către angajații firmelor de salubritate, de la tomberoane, odată cu preluarea gunoiului, în timp ce în sectorul 5 există locuri special amenajate de asociațiile de proprietari pentru depozitarea brazilor.
Și cei care locuiesc la casă au parte de vești bune. Aceștia pot lasă bradul de sărbători chiar în fața porții.
Însă, dacă vorbim de sectorul 6, aici există 12 puncte fixe de colectare a brazilor, organizate de primărie. Locuitorii acestui sector trebuie să ducă brazii în aceste locuri, între orele 8 și 18.
CITEȘTE ȘI: ÎNTREBAREA ZILEI: Când se despodobeşte bradul de Crăciun? Regula pe care toţi românii trebuie să o respecte!